Пејовић: ДРИ почела ревизију пословања код 69 субјеката

БЕОГРАД: Државна ревизорска институција (ДРИ) започела је ревизију правилности пословања и финансијских извештаја код 69 субјеката, а ове године спровешће и више ревизија сврсисходности пословања него претходних година, изјавио је данас председник те институције Душко Пејовић.
Obračun poreza Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Оно што је новина од ове године је то што ће се засебно радити финансијске ревизије, а посебно ревизије правилности пословања.

Први извештаји се могу очекивати већ крајем априла и маја, када је у питању ревизија правилности пословања, а план је да извештај за финансијске буде до краја јуна, рекао је Пејовић.

"Стићићемо први пут до сада да ревизорски извештаји буду саставни део завршног рачуна буџета код субјекта код кога обављамо ревизију", рекао је Пејовић.

До сада су коначни извештаји били у другој половини, односно крајем године, а рокови усвајања су били до краја прве половине године.

"Сви извештаји треба да буду завршени закључно са новембром", рекао је Пејовић.

Број субјеката ревизије, каже, биће и већи када се одреди који ће тачно бити предмет ревизије сврсисходности.

Пејовић је рекао да је за шест година рада урађено осам ревизија сврсисходности, а да је прошле године спроведена додатна обука ревизора. Сада их је 48 обуцено за ту врсту посла.

Како каже Пејовић, формирано је 12 ревизорских тимова који су распоређени по секторима.

Када буде готова предстудија, за месец и по или два, Савет ДРИ ће одређити ко ће бити субјекти ревизије сврсисходности.

Обука ревизора за ту врсту посла биће настављена и ове године.

Теме ревизије сврсисходности односиће се на функционалну класификацију у јавном сектору, области које се односе на одбрану, јавни ред и мир, безбедност, економију, здравство, социјалну заштиту, спорт, културу, религију...

Неке од тема биће ефикасност информационог система код одређеног корисника, превенција поплава, шта је учињено и шта се чини на том плану, обезбеђиивање конкуренције у јавним набавкама, управљање водоводном инфраструктуром, доступност и исправност воде за пиће, управљање индустријским отпадом....

Пејовић каже да што се тиче препорука које ДРИ даје ревидираним субјектима, више од 73 одсто њих је уважено и они у највећем делу поступају по датој препоруци.

За неке препоруке је, наводи, потребно више времена и то су обично питања која се односе на имовину, промене прописа, које захтевају дужи временски период.

До сада је укупно понето 229 кривичних пријава, 1.938 захтева за покретање прекршајних поступака, поднето је и 578 пријава за привредни преступ, и 70 захтева за покретање прекршајног поступка из области јавних набавки. 

Поднетое су и 134 информације надлежним органима у вези питања која се наводе у извештајима.

Осим ревизије завршног рачуна буџета за 2018, она ће бити спроведена и у Министарству просвете, МУП, Министарству одбране, министарствима културе, омладине и спорта...

Ревизија ће обухвати и рад и пословање Управе за јавни дуг, Управе за извршење кривичних санкција, Пореске управе, Управе за трезор, Управе за јавне набавке, РТС-а...

Ревизори ће бити и општинама и градовима, као и јавним предузећима на локалу...

Генерални државни ревизор је најавио да це ДРИ почетком марта на свом сајту отворити податке из извештаја о ревизијама у машински цитљивом формату.

ДРИ ће се поводом обележавања Дана отворених података, 2. марта, придружити осталим државним органима и отворити своје податке и тако дати свој допринос дигитализацији јавне управе, каже Пејовић.

Јавно ће бити видљиви сви извештаји које ДРИ иначе објављује на свом сајту.

Пејовић каже и да је у току обезбеђивање простора за рад ДРИ.

"У разговору са председницом Владе она је дала подршку за то, па су акивности у току и надамо се да ћемо врло брзо имати простор за трајно коршћење у Београду и Нишу, у коме ће сви ревизори бити на једном месту, а не на више локација", каже Пејовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести