Почела принудна наплата и блокада рачуна фирми

Без државне заштите од принудне наплате потраживања 1. јуна остала су 43 предузећа. Протекла седмица за њих је била драматична. Многима су рачуни већ блокирани јер су почеле наплате.

Поједини су се снашли тако што послују преко неких туђих рачуна, углавном компанија пословних партнера. Други су успели да се поравнају с повериоцима, а трећи крећу у стечај или се спремају за унапред припремљен план реорганизације.

Од 43 компаније које више не уживају заштиту, из Војводине је њих 10 То су „Хипол“ из Оyака, “Мала Босна“ из истоимнеог места, “Вршачки виногради“ ,“Борели“ из Сомбора, “Војводинапут-Бачкапут“ а. д. „Дневник“ оба из Новог Сада, „Бачка“ из Сивца, “Јадран“ из Нове Гајдобре, “Млади борац“ из Сонте, “Рудник Ковин“ и „Утва“ Панчево.

Једно од предузећа са списка је „Рудник Ковин“ које се бави експлоатацијом лигнита и мрког угља.
- Ми редовно послујемо и ускоро излазимо из фазе реструктуирања. Новца на рачуну има за повериоце који га потраже - каже директор “Рудника Ковин“ Живица Жарков. - Наш највећи поверилац је „Електровојводина“, а с њима имамо закључен споразум о репрограму. Обавезе испуњавамо на време и у потпуности. Тако изгледа да за 108 запослених у рудницима нема зиме.

Далеко је драматичнија ситуација у фабрици “Борели“ у Сомбору. Наплата потраживања је већ почела.
- Укупна потраживања према нама су 45 милиона динара. Највећи поверилац је Војвођанска банка, где је дуг 30 милиона динара. Они имају обезбеђење-хипотеку на магацин. Остала дуговања односе се на порезе, и то највећим делом за локалне самоуправе, јер имамо продавнице широм земље. Зато су већ почеле блокаде. Прве су у наплате кренуле локалне самоуправе из Крагујевца, Алексинца, Кучева - објашњава директорка Зорка Црногорац.

Она каже да се труди да спасе производњу у делу компаније која ради за извоз. Наставиће да послују преко рачуна пословног партнера. Све то веома брине 480 запослених у овој компанији.

У предузећу “Војводинапут-Бачкапут“ након укидања заштите вратили су се у 2011. годину. Још од тада имају дуг од 1,4 милијарде динара. Ту суму дели 140 поверилаца, и опет су у блокади.

- Настављамо да послујемо преко других компанија које су наши пословни партнери - каже директор Драган Јаковљевић. - Ускоро покрећемо предстечајни поступак, а имамо и УППР, односно Унапред припремљен план реорганизације. Запослени примају зараду, али ће до оздрављења компаније то вероватно бити минималац.

С рачуна компаније АД “Дневник“ наплату су почели Развојни фонд Војводине и предузеће за канцеларијски материјал „Континентал“.

- Радимо отежано, али предузеће функционише - рекао је  директор АД “Дневник  Светозар Карановић.

У „ Вршачким виноградима“  изненађени су одлуком да се и они пошаљу у стечај.  Такву одлуку запослени  сматрају скандалозном. Иначе, и њихов рачун је блокиран  и то због дуга од 479 милиона динара.

Генерални директор  ове компаније Небојша Мишић, верује да је овде реч о превиду.

- Верујем да је онај који нас је сврстао у 43 фирме које су изгубиле заштиту државе није детаљно размотрио наш случај-  каже Мишић.

Сада предстоји предстечајни поступак како би се бар на 30 дана заштитили од принудне наплате.

Директор Мишић сматра да ће престечајним поступком рачун бити деблокиран како би сеобезбедила средства за започету заштиту рода на преко хиљаду хектара винограда под родом.

Д. Вујошевић Р. Јовановић

Како испливати
Могу ли бликиране фирме  у данима који следе нешто да ураде и има ли краја агонији?
- Суме новца које се налазе на рачунима тих преузећа или ће се на њих слити исплаћују се дужницима према првенству потраживања. Тако то иде док се дугови у потпуности не намире. Тек после тога, новац који остане или се поново уплати предузеће може да користи за своје потребе - каже стручњак Малиша Ђукић са Београдске банкарске академије.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести