Подршка из Вашингтона “Мини Шенгену”

ВАШИНГТОН: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је данас у Вашингтону да експерти Атлантског савета, утицајног америчког института, подржавају напредак у јачању регионалних интеграција на Западном Балкану кроз иницијативу “Мали Шенген”, као нову агенду за раст и економско снажење, већу стабилност региона и убрзање реформи како би западнобалканске економије спремније и брже ушле у ЕУ.
  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  Foto:Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

На округлом столу са експертском групом Атлантског савета, Чадеж је представио предности регионалних интеграција, истичући да су садашње појачане активности за изградњу заједничког тржишта, захваљујући политичком руководству и јасним политичким приоритетима, које су поставили председник Србије и премијери Албаније и Македоније, снажније и ефективније него раније.

“Иницијатива за изградњу западнобалканског економског простора - заједничког тржишта и региона као јединствене инвестиционе дестинације, у коме ће грађани и привреда уживати користи слободног кретања људи, робе, услуга и капитала домаћим привредницима прошириће простор за пословање. Значајно ће смањити трошкове, повећати конкурентност, убрзати трговину и омогућити раст размене унутар региона и са светом. То је управо оно за шта се залаже и пословна заједница региона коју представља Коморски инвестициони форум Западног Балкана", истакао је Чадеж.

Истовремено, то ће Западни Балкан учинити привлачнијим за међународну пословну заједницу, за стране компаније које су већ присутне и желе да се шире у региону, али и за будуће, које ће моћи да рачунају на велико регионално тржиште са 18 милиона потрошача, казао је Чадеж у разговору са члановима Атлантског савета.

Изразио је уверење да ће такве нове пословне прилике бити убедљив подстицај за остале у региону да се прикључе иницијативи "Мали Шенген" и брзо и ефикасно ускладе своје пословање и прописе са договорима у оквиру ове иницијативе.

Председник Привредне коморе Србије позвао је владе Западног Балкана да додатно појачају напоре на изградњи заједничког економског простора, а Европску унију на стратегију инклузивног проширења која би омогућила примену усклађених закона и прописа и пре званичног чланства у ЕУ и обезбедила економске повластице за компаније из региона какве уживају и привреде чланица.

"То је и прилика за конструктивну улогу САД на Западном Балкану, дајући свој допринос расту и стабилности у региону, кроз економски приступ решавању балканских изазова", рекао је Чадеж, истичући да је такав приступ препознао у порукама амбасадора Гренела са представницима пословне заједнице током разговора у Београду.

„Предности интегрисаног тржишта и уласка у европске ланце снабдевања огромне су и значајно превазилазе трошкове које производи садашња економска уситњеност и које би донео наставак политичких тензија у региону“, указао је Чадеж.

Чвршће регионалне економске интеграције на Западном Балкану, према његовим речима, најбољи су пут да обезбедимо политички оквир за дубље интеграционе процесе између економија Западног Балкана и бржи улазак регионалних економија у Европску унију.

“Оне нису замена за чланство у ЕУ, већ начин да се боље, кроз реформе, припремимо и спремнији уђемо у Европску унију", указао је Чадеж.

На значај и подршку напорима да Западни Балкан постане део ЕУ, указали су и учесници округлог стола у Атлантском савету.

У реализацији иницијативе „Мали Шенген” препознали су механизам за убрзање реформи неопходних за приступање ЕУ и стварање нових економских могућности за регион, саопштила је ПАС.

Нагласили су и значај именовања амбасадора Ричарда Гренела за специјалног изасланика Трампове администрације, који се током посете региону прво састао са представницима пословних заједница Србије и Косова.

Током боравка у Вашингтону, председник Привредне коморе Србије, данас и сутра, имаће низ састанака са утицајним представницима државних инстититуција - конгресменима, сенаторима у Стејт департменту, лидерима пословног сектора и асоцијација, као и реномираних америчких медија.

Са саговорницима ће разговарати о регионалним интеграцијама, новим приликама за пословање америчке пословне заједнице у Србији и региону, бољем позиционирању српске привреде на америчком тржишту, а посебно о могућностима за сарадњу и потенцијалима растућег ИТ сектора, чије технолошке иновације примењују компаније и институције у САД.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести