АФРИЧКА КУГА ПОРЕМЕТИЛА ТРЖИШТЕ Прасићи се слабије купују, биће мање товљеника и МЕСО ЋЕ ПОСКУПЕТИ

НОВИ САД: Док грађани чекају да месо појефтини, јер килограм свињског бута кошта 1.200 динара, ситуација на тржишту не слути да ће се тако нешто и десити.
x
Фото: Dnevnik.rs

Појава афричке свињске куге (АСК), заразне болести за коју не постоји лек ни вакцина него се спас налази у еутаназији свих свиња уколико се само једна животиња разболи, почела је да се одражава на тржиште свиња. Кренула је од прасади, чија цена живе ваге иде полако наниже, али се није још одразила на коштање прасетине у месарама, ни живе мере товљеника и свињетине у маркетима.

Тренутно је килограм живе ваге прасади за тов од 460 до 470 динара, али је килограм прасетине, као и раније, око 600 динара. Док се није појавила болест, прасад су била скупља, од 520 до 530 динара, па чак и 550 динара.

Пад цена прасади последица је, како тврде сточари, чињенице да се фармери плаше да крену у нови турнус това због афричке куге свиња. Због тога је мања потражња за прасићима, а тиме им и цена пада.

460–470 динара тренутно килограм живе ваге прасади

- Товљачи су забринуту због појаве АКС свиња и у неудомици су да ли да наставе тов у истом обиму или да га смање. Ишчекују да ли ће болест наставити да се шири или ће успети да се сузбије и зато се сада прасад слабије купују, што је оборило коштање живе ваге прасади - казао је за „Дневник” председник Удружења крмачара Србије Мирко Ђукић, рекавши да заразна болест може да смањи број свиња у тову и тако изазове несташицу свињског меса и прасетине када крене сезона слава и свадби.

1.200 динара килограм бута у месарама

То би могло, казао је, да доведе до поскупљења меса.

- .Ситуација на тржишту није иста у односу на ранији период када се несташица свињетине решавала увозом. Има заражених свиња и у Хрватској, БИХ и у околним земљама и свуда где се појави куга одмах се забрањује увоз - извоз меса, не само свежег меса већ и купопродаја живих свиња и сухомеснатих производа, па су поскупљења могућа - истакао је Ђукић.

По његовим речима, фармерима не преостаје ништа дуго него да примењују риогорзне мере опреза да не би болест стигла до фарми и да прате ситуацију у околним земљама. - Бар за сада, на великим фармама болест је под контролом јер су велики товљачи и раније, а поготово сада, на опрезу. До сада је само у једном већем газдинству било заразе, због које је 30 крмача морало да се уништи. АСК има у малим газдинствима где се тови неколико свиња, па би било добро да се примени решење из Немачке која је малим фармерима платила да не држе пет, шест свиња - навео је Ђукић.


Уништено 3.000 свиња

Осим подручја градова Панчева, Зрењанина и београдске општине Палилула има још заражених подручја. Тренутно нема епидемије. Од када се АСК појавила, уништено је више од 3.000 свиња (товљника, прасади, крмача) па има разлога да знатно умањен сточни фонд свиња буде још мањи а свињско месо главно у исхрани становништва буде и скупље и траженије.


И док се цена прасади спушта, ситуација на тржишту живе ваге товљеника и свежег свињског меса, за сада, мирује.

За фармере и кланичаре период је затишја, због сезоне годишњих одмора. Товљеници се мање траже, а свињетина слабије купује. Међутим, слабија потражња, а ни АКС нису оборили цену живе мере товљеника, који се продају око 265 динара за килограм.

Ни у месарама нема ништа ново у односу на ранији период. Килограм бута кошта око десет евра, односно непуних 1.200 динара. Слабија куповина меса трговце није навела да знатније снизе коштање свињетине.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести