Бостанџијама се осладила цена, а и продаја иде лако

Спас од великих врућина не налази се само у дебелој ладовини, већ и у хладној и слаткој лубеници. Овога лета раније су доспеле због високих дневних температура, али произвођачи се не жале због тога. Задовољни су тренутном ценом и квалитетом, а за приносе кажу да су могли бити и бољи.
д
Фото: Pixabay.com

- Све до јуна било је хладно, а онда су стигле велике врућине. Бостан је топољубива биљка и не воли нагле промене времена, па је због тога било леја где су плодови отпадали – каже за “Дневник” Сава Компалић из Дероња код Оџака који припада трећој генерацији чијем пољопривредном газдинство је главно опредељење сејање лубеница. За разлику од протеклих лета, ове сезоне, наводи, лакше је бостан продати. – Велика потражња влада за бостаном у маркетима, па скоро целокупан род из Дероња одлази трговинским ланцима у Нови Сад и Београд. И што је најважније, велики трговци нуде и добру цену. За сада килограм лубеница навелико кошта 30 динара – истиче Компалић и наглашава да и бостанџијама као и другим пољопривредним произвођачима недостају сезонски радници, јер врежу треба сећи и товарити у приколице, а онда и претоварати до великих трговина. Тако сласт у добром послу ове године кваре неприлике на тржишту рада. Компалић каже да у Дероњама има стотинак пољопривредника који су овог пролећа посејали лубенице на већим и мањим површинама и да је то приметно више него ранијих година. Вероватно због зараде, каже, мада по јутру треба 1.500 евра улагања, а без система за наводњавање не вреди ни сејати лубенице, јер при овако високим дневним темпратурама, од бостана не би било ништа да на њивама нема воде, кап по кап.

Осим Дероња, на гласу по добром бостану у Бачкој је и Ђурђево у жабаљској општини, где има овог лета лубеница као и ранијих година захваљујући газдинствима које нису одустале од бостана .

– Остало је нас 13 породица који се још бавимо лубеницама – каже Александар Шовљански, који лубенице продаје искуључио на комад јер је ту боља зарада, пошто тренутнио килограм кошта 50 динара.

– Онај ко не сеје много, хоће да извуче сваки динар, па тако нас троје, четворо бостанџија из села продајемо намало, а остали продају накупцима из околних села који лубенице даље препродају – каже Шовљански.

Као и сваке године, тако и овог лета Шољански каже да ће лубенице имати све до половине септембра јер је бостан сејао сваких пет дана да би род стизао континуирано. Задовољан је, каже, приносом и наводи да се на јутру, под условом да је род солидан, може добити између 20 и 25 тона бостана.

Што се тиче цене у наредном периоду, наш саговорник каже да би било добро када се килограм не би спустио испод 30 динара, јер би, у том случају, за произвођаче то био чист губитак. – Сезона лубеница је почела пре десетак дана и на тржишту се осећа да домаћи род стиже за продају, што би могло да обори цену коштања, али се и даље најављују врућине, па у таквим временским условима лубенице се више купују, што може да буде добро за произвођаче јер између понуде и потражње постоји равнотежа - каже Шовљански.

Маркети кваре рачун бостанџијама

Сезона лубеница добро је почела, али сваки нови дан доноси друге прилике на тржишту - казао је пољопривредник из Силбаша недалеко од Бачке Паланке Драган Гуљаш. - Навелико килограм је коштао и 35 динара, па ко је имао лубенице раније, лепо је могао да заради. Међутим од пре дан, два један велики трговински ланац почео је бостан да продаје на акцији, килограм за непуних 30 динара, што аутоматски обара цену лубеница навелико. Све док домаће лубенице нису почеле да стижу, оне из увоза велики трговци су плаћали и 40 динара навелико. Сада, уколико и други велики трговци почну да лубенице нуде на акцијама будзашто и то у јеку сезоне, треба нам заштита државе од великих трговинских ланаца, да би се одржала домаћа производња јер, у супротном, не вреди труд и велика улагања.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести