Дигитализација важна и за заливање

– Мере које Влада Србије предузима у области унапређења, проширења и модернизације инфраструктуре за наводњавање усмерене су на побољшање отпорности заједнице на климатске промене и подршку сектору пољопривреде, кроз веће приносе и раст производње – казала је в. д. директора Републичке дирекције за воде Наташа Милић.
navodnjavanje
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Она је на вебинару на тему „Развој и управљање системима за наводњавање на основу искуства Израела, Шпаније и Португала” рекла да је то важно због све веће осетљивости земље, која је узрокована негативним утицајем климатских промена, али и услед застарелости и недовољног инвестирања у системе за наводњавање.

– Очекује се да ће рехабилитација постојећег система за наводњавање и водне инфраструктуре допринети и уштедама у потрошњи воде и енергије – навела је Наташа Милић у уводном излагању на скупу.

Вебинар је организован у оквиру пројекта „Подршка развоју стратегије наводњавања у Србији”, који реализују Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (УН ФАО) и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), да би подржали Владу Србије и релевантне институције у изради Стратегије развоја наводњавања и петогодишњег акционог плана. Циљ бројних студија и активности у оквиру тог пројекта је идентификовање специфичних предуслова и инвестиционих опција, које ће побољшањем инфраструктуре за наводњавање повећати продуктивност пољопривреде, омогућити одржив развој и отпорност на климатске промене, речено је том приликом.


Производња струје...

Председник компаније ЕДИА која управља пројектом „Алљуева Мултипурпосе” на југу Португала Хозе Педро Салема представио је структурни објекат, који обухвата модерну инфраструктуру која може да наводњава површину од 170.000 хектара, истовремено производи електричну енергију и гарантује индустријско и јавно снабдевање водом.

– ЕДИА примењује политику одрживог развоја, улажући у очување животне средине и локално културно наслеђе, истовремено промовишући модерно и ефикасно наводњавање пољопривредних површина, што се сматра кључном инвестицијом у регионални развој – објаснио је Салема.


Стручњаци из Израела, Португала и Шпаније поделили су своја успешна искуства у управљању системима за наводњавање и примени напредних технологија наводњавања, а посебно су истакли значај јавно-приватних партнерстава и континуиране сарадње свих актера у том процесу.

Председник Асоцијације за воде Израела Ранан Аднин је рекао да је Израел земља с изузетно мало расположиве воде, што је довело до

развоја напредних технологија наводњавања, високоефикасних решења за пречишћавање и десалинизацију воде и примену холистичког приступа управљању водама. Дигитализација, аутоматизација и обрада велике количине података у 21. веку постали су главни тренд који се примењује и у тој области.

– Механизми управљања, који укључују Управу за воде, Министарство пољопривреде и удружења водних корисника, пољопривредних произвођача, јачају ефикасност и отпорност сектора пољопривреде, посебно током суша – казао је Аднин.

По речима представнице Министарства пољопривреде, рибарства и хране Шпаније Имакуладе Браво Домингез, прво место по укупној површини која се наводњава у Европској унији заузима управо Шпанија, с готово четири милиона хектара земљишта под системима за наводњавање. Шпанска политика наводњавања има три фокуса: модернизацију инфраструктуре, чији је циљ повећање ефикасности у коришћењу воде и енергије, техничке савете корисницима наводњавања и унапређење управљања водом путем иновација и обуке.

– Важно је напоменути да се политика наводњавања значајно ослања на сарадњу с удружењима водних корисника, с обзиром на то да 7.000 тих удружења управља са 70 одсто површине која се наводњава – рекла је Имакулада Браво Домингез. 

З. Д.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести