Извоз воћа биће тежак 130 милиона долара

Наша земља, очекивања су, имаће ове сезоне око шест процената мање воћа него лане због временских неприлика током пролећа, али ћемо га имати свакако и за домаће потребе и за извоз.
e
Фото: pixabay.com

Због неодговарајуће климе код нас, али и у Европи, воће ће бити скупо, не само на пијацама и у маркетима већ и у велепродаји. Републички завод за стастистику недавно је објавио да је цена воћа, гледајући лањски април и овај, у 2020. години порасла близу 50 одсто – 48,4 процената.  Стручњак за воћарство из Новог Сада проф. др Зоран Кесеровић каже да се очекује род од 1,2-1,3 милион тона и да ће од извоза наша земља зарадити између 120 и 130 милиона долара.

– Воће ће бити скупо, због тога што ће га свуда бити мање, али и зато што су се потрошачи, због пандемије КОВИД-19, окренули здравијој исхрани, па га, уз поврће, чешће купују и не питају за цену – каже проф.др Кесеровић.

Пијачне тезге све су пуније трешања, чији килограм на најпрометнијој  Футошкој пијаци у Новом Саду кошта 300 динара.

– Засади трешања из године у године су све бројнији и уколико наставимо да подижемо трешњаке овим темпом, за седам до девет година постоји реална могућност да по производњи будемо на трећем или четвртом месту у Ервопи – каже проф. др Кесеровић, и спомиње да су воћари ове сезоне постигли добру цену у велепродаји – око два и по евра килограм.

И засади вишања се увећавају, а проф. др Кесеровић каже да наша земља годишње добије око 65.000 тона и да ће килограм на велико бити близу пола евра. Килограм вишања на пијацама сада се продаје од 120 динара па навише.

Само у прва три месеца ове године продали смо у извоз 57.000 тона јабука по 0,7 евроценти, а те количине су сада, извесно је, и веће. Јабуке тек треба да сазру, али сада одлично изгледају јер воћари примењују савремену агротехнику и имају модерно подигнуте платаже. Годишње наша земља има око 450.000 тона јабука па те количине проф. др Кесеровић и сада очекује, управо из разлога што велики произвођачи слушају савете стручњака.

За разлику од јабука, чији род се тек ишчекује, кајсије управо стижу, али проф. др Кесеровић каже да су почетком марта измрзле, и то чак 85 одсто стабала, те да ћемо имати свега 25.000 до 30.000 тона, а можда ни толико. Због тога што их неће бити у велепродаји, он се нада да ће се килограм на велико продавати између евра и по и два евра. На пијацама у Новом Саду тек су почеле да стижу ране сорте и продају се по 300 динара килограм. Али сви су у ишчекивању да кајсије појефтине јер од тог воћа домаћице највише праве пекмез.

Јагоде су полако на измаку, али се то по цени не би могло рећи јер се килограм и даље продаје по 250 динара па и више. Наша земља годишње произведе око 35.000 тона јагода и од те количине око 3.000 тона заврши код инокупаца.

Јагоде се осладиле

Произвођач из Руменке, надомак Новог Сада, Милан Маринковић каже да су ове сезоне јагоде добро родиле и да су произвођачи задовољни ценом.

– Килограм јагода на велико за инотржиште коштао је од 1,7 до 1,8 евра, што је најбоља цена у протеклих пет година, око 30 одсто виша – казао је Маринковић, додајући да се руско тржиште смањује, а да се отварају веће могућности за пласман у Немачкој, Литванији и Словачкој.

Маринковић је навео да су, у намери да лакше дођу до купаца, прилагодили паковање, па сада јагоде нуде у пластичној амбалажи од пола килограма, што знатно боље пролази код потрошача, али и у маркетима, који траже баш тако упаковано воће.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести