Лето и јесен прескупог купуса

Повртари и купци не памте да је купус био толико скуп као овога лета.
д
Фото: Приватна архива

Килограм на пијацама и радњама кошта од 80 до стотину динара, док произвођачи за њега добијају од 60 до 65 динара продавајући га на велико.

Разлози за папрену цену су слабији приноси за 40 до 50 одсто због суше и високих дневних температура и што су поскупели за 50 одсто трошкови заштитних средстава које су произвођачи морали користити да би сачували род. Скуп купус плаћамо и што га нема пуно ни у околним земљама. С времена на време појави се у великим маркетима из увоза, а купци га, пре него што прочитају на декларацији одакле стиже могу препознати по дебелом ребру и листовима .Али ни увозни купус није јефтинији од домаћег.

- Купци не осете разлику у цену, једино повртари знају када дође споља јер велетрговци одмах обарају цену нудећи нам упола мање новца, од 30 до 45 динара по килограму – наводи за „Дневник“ један од већих произвођача купуса и председник удружења „Футошки купус“ Мирољуб Јанковић. Каже да летњи купус долази из Пољске, а рани ,пролећни, купујемо из Албаније, Грчке и Турске.

Род нижи због суше и жеге од 40 до 50 одсто

Јанковић наглашава да је доста купуса страдало због великих врућина и штеточина.

– Повртари који су самостално гајили купус, уздајући се у искуство у производњи, најгоре су прошли, неки су на пола пута одустали од даље производње, док другима род не може пред купце труо и оштећених листова. Они који су били удружени и у међусобном контакту свакодевно, успели су да одржи производњу јер су још у раној фази ангажовали стручњаке.

По речима нашег саговорника, за хектар купуса треба уложити 2.000 евра, али је ове сезоне било потребно више новца јер су отишле на горе цене енергената и заштитних средстава. - Трошкови су били већи и због ангажовања додатне радне снаге, сезонских радника и агронома јер је требало слушати савете стручњака и засаде обилазити по више пута на дан. Купусу није недостајала влага јер имамо системе за наводњавање на дизел погон.Али када је дневна темература изнад 28 степени, купус се не развија и зато се морао обилазити стално, температура спуштати наводњавањем што је било готово неизводњиво када је напољу било и 40 степени.


Купус за бурад биће скупљи

Јесењи футошки купус са ознаком географског порекла доспеће за месец и по дана.

- Посејан је на стотину хектара, што је за десетак одсто мања површина него прошле године ,али се очекује да ће га бити довољно за домаће потребе – каже Мирољуб Јанковић. - Мада постоје услови да се посеје на већим површинама, пољопривредници нису расположени да шире засаде јер, осим новца, треба и великог труда, рада и одрицања. По којој цени ће се продавати јесењи купус Јанковић не зна поуздано, али сматра да постоји могућност да јесење главице буду скупље од лањских. Прошле године тај купус домаћинства која су куповала на велико од 50 до стотину килограма плаћала су на почетку сезоне по 50 динара килограм, а касније почетком децембра цена купуса је била нижа, 35 динара килограм.


Јанковић каже да квалитет купуса вирира од њиве до њиве,али да садашњи род који се сече не може дуго да стоји, свега десетак дана ,па га произвођачи продају по кванташким пијацама и великим трговинским ланцима. Извесне количине стигну и до пијаца. Они који га сеју на велико, род скидају сваких десетак дана док не стигне јесењи, који може да презими.

Повртар Милан Јандрић наглашава да је година била тешка за купус. Требало га је сачувати од суше, жеге и штеточина.

- Сада водимо битку да га сачувамо од купусног мољца и совице. – Чим се инсекти увуку у листове главица, не може ићи ни у прераду. Они који раде са великим купцима морају водити рачуна које препарате користе, тачније, морају се користити само из ЕУ,који су, иначе, скупљи у односу на друге, и водити тачну евиденцију, у које доба дана се користе,колико воде дневно потроше за заливање и друго. То захтева време, труд и знање и то купци треба да знају, када плаћају главицу - наглашава Јандрић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести