Мањи род диктира цене: Кад зазими, јабуке ће бити 100 динара килограм

НОВИ САД: Јабуке се на новосадским пијацама продају по цени до 70 динара и то није знатно више него лане, премда се све гласније чује да је најјефтиније воће постало папрено. Наиме, у неким градовима већ сад се за килограм јабука мора платити 100 динара.
jabuke
Фото: pixabay.com

Пољопривредни инжењер из Земљорадничке задруге „Воћар” у Старом Сланкамену Никола Лончар каже да ће се килограм јабука после Нове године, у фебруару и марту, продавати и за више од 100 динара па саветује воћаре да чувају род у хладњачама за зимске дане, не само за домаће купце већ и за извоз.

Принос јабука је, прво због мраза, а после и због јаке суше, подбацио око 30 одсто па постоји мањак рода на овдашњем тржишту, наглашава Лончар и додаје да је слично и на тржиштима ван Србије, где је приметан мањак тог воћа па трговци не питају за цену конзумне јабуке.

Он каже да је и цена јабуке за прераду знатно скочила па се тако килограм продаје за 20 динара, што је далеко више него прошле године, када је килограм јабука за индустрију коштао осам динара.


Свуда мање јабука

Сезона брања јабука је завршена, а по речима председника Удружења воћара Војводине проф. др Зорана Кесеровића, у Србији је ове године убрано између 325.000 и 330.000 тона јабука, од тога више од половине с војвођанских плантажа.

Војводина је водећа у производњи јабука, а из године у годину подиже се између 900 и 1.000 хектара нових плантажа на којима се примењују савремене мере узгајања, каже Кесеровић. Како додаје, чињеница је да је јабука слабије родила, не само код нас већ и у земљама ЕУ, па се осећа несташица у Италији, али и у Пољској, у којој је род у односу на лањски четири милиона тона мањи па се због тога и очекује да ове зиме јабука буде скупо воће. 


„Воћар” је већ испручио 1.000 тона јабука „Нектару”, а више од 6.000 тона конзумне јабуке је у хладњачама и безмало све је намењено руском тржишту, на које смо већ испручили прве количине, за сада по 60 до 75 динара килограм.

Руско тржиште је огромно и нашим произвођачима погодује садашња ситуација везана за санкције које је ЕУ увела Русији. Међутим, из године у године критеријуми за извоз јабука у Русију су све захтевнији, а уз висок квалитет тог воћа, тражи се и да јабука изгледа визуелно лепо па зато наши произвођачи морају посебно да поведу рачуна о томе да на јабукама не буде механичког оштећења, истиче Лончар.

Један од већих произвођача јабука из Новог Сланкамена Иван Томић указује на то да практично сви произвођачи чувају јабуке у хладњачама у ишчекивању више цене због мањег приноса, који је у односу на лане на неким плантажама преполовљен.

Ипак, он истиче да је квалитет овогодишњег рода одличан.

Није толико суша угрозила род јер сви имамо заливне системе, већ је највећу штету проузроковао мраз, наводи Томић и наглашава да је лане све јабуке извезао руско тржиште па очекује да тако буде и ове године. 

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести