Млеко извесно неће појефтинити, могуће ново поскупљење

БЕОГРАД: Крајем фебруара, Влада Србије је усвојила одлуку која се односи на увођење увозне таксе од 15 динара по литри млека и за качкаваљ од 30 динара по килограму.
mleko, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

На тај начин штите се српски произвођачи млека, односно домаћа производња од прекомерног увоза.

Цене се за сада нису промениле, а хоће ли се ова мера у наредном периоду одразити на цене млекау продавницама објаснио је агроекономиста Милан Простран за Мондо.

- Нажалост, нема изгледа да ће доћи до снижавања цене млека када су у питању потрошачи. Ова мера је изнуђена како би се уважили предлози домаћих фармера и млекаре се одобровољиле да више купују млеко домаћих произвођача. Пре свега, мера је донета са циљем да се дестимулише увоз у одређеној мери. Да ли ће 15 динара увознике одвратити од увоза, не верујем, али њоме се свакако штити домаћи фармер - рекао је Простран.

Према његовим речима, оваква уредба представља инструмент који се примењивао 80-их година прошлог века када је наш саговорник био помоћник савезног министра и водио сектор за производњу и услове привређивања бивше Југославије.

- Тада смо користили управо ову меру како би се заштитила домаћа производња, што значи да не представља ништа ново са становишта мере спољнотрговинске заштите. С друге стране, да ли ће таква уредба да се ефектуира видећемо, с обзиром да је временски ограничена на четири месеца, односно важи до краја јуна - рекао је он.

Како наглашава, овим су се донекле задовољили захтеви фармера, али још једном подвлачи да до пада цене млека сигурно неће доћи.

- Управо супротно, страхујем да ће цена млека надаље расти, што је уосталом глобална оцена свих великих светских међународних организација која указује да ће храна и даље имати узлазни тренд - рекао је он за Мондо и додао:

- Србија је преко високосубвенционисаног увоза млека вршила тзв. амортизацију цене и она није расла, али уколико домаће млекаре буду у наредном периоду куповале по вишој цени млеко од домаћих фармера, то ће се свакако одразити на потрошаче, односно на финални производ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести