Недимовић: Фабрика из Добринаца Јувентус прехрамбене индустрије (фото)

РУМА: Италијанска фабрика "La Linea Verde" из Добринаца код Руме, која салатом снабдева трговинске ланце у Србији, Хрватској и Русији, данас је добила решење о закупу 99 хектара државног пољопривредног земљишта на 30 година.
La linea verde/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Реч је о фабрици од 6.000 квадрата у коју је уложено 10 милиона евра и која ће инвестирати још два у пластенике чија је изградња планирана на државном пољопривредном земљишту. 

Министар пољоприведе Бранислав Недимовић обишао је данас ту фабрику салате код Руме, где ради 70 људи, а која је, како је оценио "Јувентус у прехрамбеној индустрији".

Фото: La linea verde/Pokrajinska vlada

Према речима Недимовића, држава је одобрила 24 пројкета за остваривање права првенства закупа државног пољопривредног земљишта, 

Недмовић је додао да је 21 пројекат у току, а да се 16 односи на прераду воћа и поврћа. 

Како је рекао тих 16 пројеката биће реализовано широм Србије у наредних годину дана, а резултат су Закона о пољопривредном земљишту, усвојеног пре две три године, а који су, како је подсетио, многи критиковали.

На адресу министарства пољоприведе стигле су 224 апликације за тај пројекат, а свега су 24 дошле до циља, што је, како је додао, девет одсто. 

Улагање у тих 16 фабрика које ће се бавити прерадом воћа и поврћа бити узложено 11.000 евра по хектару и указао да су до сада улагања била 1.900 евра по хектару.

Фото: La linea verde/Pokrajinska vlada

"То је сада шест или седам пута већа вредност", рекао је министар и навео да су од те 24 инвестиције свега три иностране, а остале су српски пољопривредници који су прозиводњу подигли на виши ниво.

Недимовић је казао да је предност La Linea Verde то што је на селу јер ће пољоприведници из околине своје прозиводе и сировине моћи да продају тој италијанској компанији.

Овде у Добриницима имамо упаковану салату и упаковану супу, а то има пет до десет пута већу вредност, рекао је он и додао да Србији треба прехрамбена индустрија која прави већу додату вредност јер ће тако српски производи, лакше налазити простор на европском тржишту.

"Не смемо више да дозволимо да српске крушке иду у Словенију, а да они од наших крушака праве Фруктал сок", рекао је Недимовић.

Међу пројектима који ће добити државно пољоприведно земљише у закуп, налази се и једна фабрика у Лебану, одакле ће се, каже министар, домаће мармеладе и џемови слати на немачко тржиште. Фабрика из Смедерева која ће прерађивати малине, производе ће извозити у Француску.

Покрајински секретар за пољоприведу Вук Радојевић рекао је да су инвестиције у прерађивачкој индустрији нешто што је српској пољопривреди преко потребно, јер се на тај начин остварују сви предуслови за прозиводњу финалних производа, а потом и за њихов извоз са додатном вредношћу.

Пољопривредна прозиводња развијена је у општини Рума где имамо више од 1.500 хектара под поврћем, рекао је он и додао да је покрајинска влада заједно са пољопривендицима из Руме у последње две године, уложила у 36 инвенстиција за прозводњу под пластеницима и око 290 пројектата у системе за наводњавање.

Фото: La linea verde/Pokrajinska vlada

Вредност тих инвестиција већа је од 170 милиона динара, рекао је секретар.

La Linea Verde, настала је 1991. године од малог породичног пољоприведог газдинства и за 27 годиона еволуирала је у мултинационалну компанију која послује у Италији и Шпанији, и од недавно у Србији. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести