Недимовић: Створили смо оквир за извоз у Кину, не може преко ноћи

БЕОГРАД: Потписани меморандум о разумевању са Кином о безбедности хране створиће услове да у наредном периоду може доћи до развоја у сектору производње и извозу меса, али се то не може десити преко ноћи, већ је то план за наредних пет до двадесет година, изјавио је данас министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић. 
branislav nedimovic, Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Како је Танјугу речено у овом Министарству, потписани меморандуми су изузетно важни, јер, како кажу, представљају основ за развој сточарског сектора и сектора извоза меса у наредних 10 до 15 година.  

"Њима смо уклонили све административне препреке и омогућили да посебно инвеститори несметано улажу у фарме и прерађивачке капацитете, а потом и извозе то месо на кинеско тржиште", кажу у Министарству пољопривреде. 
Поводом коментара у медијима да Србија нема довољно меса за извоз на тржисте величине Кине, министар Недимовић је рекао:

"Створили смо услове да може да дође до развоја бизниса. Ових дана читам по медијима да нема довољно количине меса и ја се слажем. То је тема која није спорна. Али ми смо на овај начин створили правни оквир да може да дође до посла како бисмо отворили тржиште. Свако ко о економији зна нешто, зна да ако имате тржисте, имате и посао. Ако нема тржиста можте да мислите шта год хоћете, нећете имати коме да продате производ", казао је Недимовић. 
 Како је Танјугу речено у овом Министарству, постоје два начина за подизање производње у сточарству. Први се, кажу они, односи на мере државних подстицаја за подизање нових стада, изградњу фарми, али и прерађивачких капацитета који представљају кључ развоја сточарства.  

" Други начин су инвестиције, било да је реч о српско кинеским заједничким улагањима или само кинеским. Уз свеж капитал који инвеститори свакако могу да обезбеде, убрзано увећање сточног фонда је могуће. Наравно и за то је потребно време, што је посебно изражено у говедарству. У свињарству и овчарству је нешто лакша ситуација", наводе у Министарству.

Недимовић је тренутну ситуацију везану за извоз меса упоредио са оном када је било речи о споразумо о трговини са Руском федерацијом.
"На пример, ми смо 2006.године извозили свега осам хиљада тона јабука у Русију, а  данас извозимо 160 хиљада тона. Споразум са Русима је створио могућност да развијемо бизнис. Нико није рекао да ћемо ми за три дана извести огромне количине меса али смо направили причу која треба да функционише пет, десет или двадесета година", рекао је Недимовић.

Говорећи о плановима у наредном периоду, рекао је да ће се појачати финансијске мере помоћи, да ће се радити на мерама аграрне политике, земљишне политике, како је објаснио, да би дошло до веће колицине сточних грла на простору Србије. 
"С друге стране, имамо оквир да дође до инвестиција из Кине, да они овде купују, а да немамо ове споразуме, ништа од тога не бисмо могли да реализујемо", нагласио је он.

 Како је казао, на састанку везаном за извоз меса у Кину, није било рецћи о конкретним цифрама, већ, истакао је он, о типовима меса и плановима за нередни период. 
 "Није била прича на састанку о конкретним цифрама, ми смо разговарали о овчијем, јагњећем месу, а отворили смо преговоре везане за свињско месо, о чему се није причало и није била тема до сада. Исто тако, говорили смо о млеку и млечним производима и то ћемо ове године да завршавамао", објаснио је он и најавио да ће већ током маја месеца бити вести о дозволама које су везане за извоз меса.  
Коментаришући поскупљење меса за око 100 динара, он је казао да то треба посматрати из два угла.

 "Један је из угла произвођача, а други из угла купаца. Чињеница је да је цена свиња знатно већа него што је била пре неколико недеља. Различити су узроци за то. И на глобалном трзишсту се појавила велика потражња, и то опет из Кине. Чињеница је и да трговински ланци имају своју политику у контексту празника", рекао је Недимовић.  

Говорећи о пподршци државе и субвенцијама за тракторе, Недимовић је казао да је поднето 1,700 захтева за субвенције, а истакао је да је било покушаја мешетарења.
"Министартво гледа да то процесуира, све оне који су покушали да мешетаре у вези са субвенцијама за тракторе. Било је неколико покушаја али неће то проћи као што је неко мислио", нагласио је он.  
Везано за штете од мразева и снега,  које је сектор воћарства најцише претрпео, Недимовић је казао да ће се у наредних седам до десет дана знати тачни подаци о штетама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести