Новинари из Кине снимају емисију о српској пољопривреди

РУМА:  Новинари из Кине у посети су Србији, где снимају емисију о српској пољопривреди, кинеско-српској сарадњи у тој области, која ће бити емитована на државној телевизији те земље.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović  sa kineskim novinarima Foto: Tanjug/video
Фото: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић  са кинеским новинарима Фото: Танјуг/видео

Првог дана састали су се са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, на плантажи јабука и трешања Донера, у Руми.Новинаре из Кине интересовало је, између осталог, да ли је министар Недимовић био у Кини, да ли је пробао кинеску јабуку, каква је разлика између кинеске и српске јабуке, у ком правцу ће се развијати сарадња Кине и Србије.

"Било ми је драго што можемо да кажемо да наша српска јабука иде на тржиште Европске уније, која је најзахтевнија што се тиче квалитета. С друге стране, рекао сам им за житарице, да производимо три пута више кукуруза и пшенице него што нам треба, јер то је најјефтинија роба, али и да морамо појачати прерађивачку индустрију да бисмо могли да задовољимо не само кинеско, већ и било које друго тржиште", рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Он каже да су купци из Кине веома заинтересовани за српске производе."Кинеске компаније желе да улажу у производњу говеда и не само да то раде, него желе и да улажу у кооперанте, односно српске пољопривреднике", каже Недимовић.

Продуцент новинарске екипе из Кине, директор Центра за производњу емисија о пољопривреди, Зхао Зекун каже да ће вест њиховог новинарског извештаја бити да Србија има плодно земљиште, одлличне пољопривредне производе и огроман потенцијал за унапређење српско-кинеске сарадње у тој области.

"Ми смо заинтересовани за српске житарице, поврће и месо. Тиме ћемо се бавити и у нашој емисији коју снимамо у Србији, а која ће бити емитована на државној телевизији Народне Републике Кине", каже Зхао Зекун.Новинаре из Кине министар Недимовић упознао је са стањем у српској пољопривреди. Рекао им је да се у Србији од укупно седам милиона становника, 550.000 газдинстава, дакле једна трећина, бави пољопривредом, те да је некада било много више.

"Обрађујемо четири милиона хектара земље, 1,9милиона хектара је под житарицама, највише кукуруза, сунцокрета и соје. У последњих десет година у Србији има доста оваквих модерних плантажа, попут Донере, где се сада налазимо, зато што имамо добре трговинске споразуме", објаснио је министар Недимовић.

Он је новинарима из Кине нагласио да Србија највише звози на тржиште Европске уније, а да на азијско тржиште највише извозимо воће.

"Почетком следеће године извозићемо јабуке у Кину, треба да добијемо сертификат, а говедину, јагњетину и вино почели смо да извозимо у последњих годину и по дана. Недавно смо добили споразум и за извоз пилетине. Једино нас мало мучи што је Кина далеко, 45 дана роба путује бродом, па су трошкови транспорта већи, али кад буде завршена пруга Београд - Будимпешта и транспорт ће бити олакшан", каже Недимовић.

Домаћин плантаже Донера почастио је госте из Кине домаћом ракијом шљивовицом, коју су кинески новинари оценили као одличну, уз опаску да се надају ће се "српска шљивовица што пре наћи на кинеском тржишту".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести