Одлука ЦЕФТА олакшаће трговину воћем и поврћем у региону ЗБ

ТИВАТ: Одлука ЦЕФТА, која је данас донета у Тивту, да се олакша трговина воћем и поврћем допринеће развоју привреде у целом региону, изјавио је данас саветник председника Привредне коморе Србије, која председава Коморским инвестиционим форумом ЗБ, Ненад Ђурђевић.
Voće i povrće   Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"То је јако добра одлука коју смо дуго чекали, а нарочито после састанка у Тирани када је био министарски комитет. Тада је још било малих неслагања, која су у међувремену усаглашсена и данас је комитет министара донео одлуку да се усагласи процедура за промет воћем и поврћем, што је јако значајно за привреде целог региона ЗБ", рекао је Ђурђевић Танјугу.

Истиче да су воће и поврће значајна грана привреде у региону, али да је много већа размена наших економија са земљама ЕУ и другим земљама.Ђурђевић наводи да је извезено из региона воћа и поврћа у вредности од скоро 1,2 милијарди евра у 2018. години у треће земље.

"Док када говоримо о трговини унутар региона вредност је тек око 200 или 300 милиона. Ова одлука појединостављује процедуру промета и одређује јасне стандарде за контролу робе, воћа и поврћа и оставља јако мало могућости да на самом царинском прелазу службеници имају дискреционо право да одлуче кога ће да издвоје и на који начин ће да контролишу робу".

Објашњава да та одлука предвиђа стриктна правила која су усаглашена са правилима ЕУ, а која су предвидљива за привреднике и олакшавају промет робе.Такође, чине да квалитет те робе не буде угрожен ни на који начин, нагласио је Ђурђевић."Ова одлука увезује агенције у региону које су задужене за промет робе", додао је он.

Ђурђевић додаје да привредне коморе Западног Балкана апелују да се разговара са владама како би се дошло до процедура и поступака које поспешују промет роба у реигону ЗБ.

"Врло смо активни заговарач и идеје о четири слободе (промета људи, робе, капитала и услуга) које треба да обезбеде да наш регипн постане једна зона слободне економске размене и трговине, као и запошљавнаја и инвестирања", нагласио је Ђурђевић.

Олакшана трговина воћем и поврћем у региону

ТИВАТ:  Заједнички комитет ЦЕФТА донео је данас у Тивту одлуку о олакшавању трговине воћем и поврћем у ЦЕФТА региону, а помоћница министра за трговину Србије Оливера Јоцић је рекла да је Србија и на том примеру, упркос таксама Приштине на српску робу на КиМ, показала да верује у слободну трговину и уклањање свих баријера.

"Данас смо са великим задвоољством усвојили одлуку о олакшању трговине воћем и поврћем у региону ЦЕФТА, што је један додатни инструмент уз Протокол 5 о олакшању трговине који је Србија већ усвојила и ратификовала", рекла је Јоцић Тањугу.

Каже да је заједнички комитет ЦЕФТА донео ту одлуку без обзира на ове околности у вези са косовским таксама од 100 одсто на српску робу које привремене институције у Пристини примењују од новембра 2018.

"Србија је показала да верује у уклањање свих баријера и да жели да подржи привредни раст не само сопствених привредника већ и привредника целог региона. У том смислу смо приступили усвајању ове одлуке која треба да олакша трговину, увоз-извоз и транзит воћа и поврћа", навела је Јоцић.

Иначе, Србија је, истиче Јоцић, прва ЦЕФТА страна која је усвојила и ратификовала додатни Проткол 6 о либерализацији трговине услугама.

То је нови правни инструмент који је Скупштина Србије кроз закон потврдила прошле недеље.

Тиме се отвара простор да идемо на либерализацију трговине услуга, што ствара и нове услове за раст привреде, нагласила је Јоцић.

Хамдо Тињак из Министарства спољне трговине и економских односа Хамдо Тињак је подсетио да БиХ ове године председава ЦЕФТА и да је 2020. година добро кренула пошто је данас на посебном заједничком комитету ЦЕФТА у Тивту усвојена одлука за олакшавање трговине воћем и поврћем.

Истиче да је то веома значајна одлука за регион пошто добар део трговине у ЦЕФТА региону чини воће и поврће.

"Одлука се наставља на тзв. додатни Протокол 5, који се односи на либерлизацију, то јест олакшавање трговине робом у региону. И једна део робе смо овом одлуку покрили. То значи да ћемо олакшати приватање докимената о сигурности призвода за воће и поврћа који прате ову робу", рекао је Тињак Тањугу.

Додао је да земље као што су Северна Македонија, Србија, Алабанија и друге имају доста тога да понуде региону када је у питању воће и поврће.

Тињак објашњава да сваку одлуку ЦЕФТА мора да донесе преко заједничког комитета који чине министри или њихови заменици и државни секретари.

Такође, објашњава да је реч о сертификатима који прате робу и које су земље из ЦЕФТА међусобно признале, тако да сада више нема потребе да се они додатно проверавају на царинама.

"Довољно је да такав један сертиикат дође и онда више нема додатних провера од стране државних у којој се увози и њених институција", навео је Тињак.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести