Органска производња удружила пољопривреднике у Телечкој

СОМБОР: Захваљујући пре свега Валерији Балинт последњих деценију и по Телечка, село крај Сомбора, постала је права оаза органске производње, не само индустријске паприке, мака, слачице и ко­морача, већ и житарица и уљарица.
1
Фото: Dnevnik.rs

Окупљени око немачког партнера који на сличан начин организује органску производњу био-зачина безмало у сваком кутку планете, откупљивача њихових производа „Еколанд фармс“, сигурност у производњи су пронашли захваљујући предузимљивости ове енергичне жене, коју и поред животног доба у којем се обично подносе захтеви за пензију, одликује непресушна воља за непрекидним радом.

- Пре петнаест година сам оти­шла у посету пријатељима у Немачкој и наравно понела им нашу домаћу, овдашњу алеву паприку по којој је Телечка надалеко позната – присећа се почетака масовне органске производње у свом селу Валериа, која је не само произвођач на чак 30 властитих хектара, већ и агроном, специјалиста заштите биља са вишедеценијским искуством – Тамо сам чула да наш садашњи партнер, који поседује и велики погон за прераду меса али и ланац продавница био-зачина, тражи добру паприку, па сам му тако, у малој кеси, однела наш производ на анализу. Од 15 узорака наш је, након анализе, оцењен као најбољи, па су ме позвали после две недеље и одмах дошли у Телечку да се договоримо о сарадњи. Окупила сам на тај разговор неколико заинтересованих сусељана и тако је све и кренуло – вели вечито насмејана Валериа, према чијим речима у овом својевресном кластеру послује десет већих произвођача, од којих се њих троје бави искључиво органском и биодинамичком производњом.

Што због плодореда, што због новоусвојене животне филозофије тек ови Телечани су велики произвођачи органских житарица попут пшенице и јечма, али и кукуруза, соје и сунцокрета, коју такође извозе у Немачку, мада имају и до­маће купце, попут органске фарме и млекаре у Чуругу „Орган сид“ која је тренутно највећи произвођач органског млека у

Европи.

- Наравно, због строгих европских сертификационих стандарда ко­је морамо да испунимо сејемо искључиво наше нетретирано семе „ са тавана“, наравно са изузетком хибрида кукурза и сунцокрета, па су приноси нешто мањи, али цена овако квалитетног производа све то и више него надокнади – појашњава Валериа и као доказ исплативости оваквог вида производње наводи чињеницу да, на пример, соја постиже двоструко већу цену од конвенционално произведене – Ипак, без обзира на приносе и цену наша највећа предност је у томе што имамо загарантован пласман, пошто је у оваквом виду производње најважније пронаћи сигурног купца који вам неће окренути леђа због једне агро-метеоролошки слабије године – открива узрок самопоуздања пољопривредника у Телечкој Валериа Балинт, која и производњу у својој оргомној и еденски разноврсној башти базира на постулатима органске производње.


Непресушна енергија

Пођеднако постигнутим производним резултатима органских произвођача у Телечкој, импресионира готово непресушна енергија којом зрачи Валериа Балинт. Као „спритус мувенс“ целог пројекта ова госпођа након завршетка сезоне, обично у новембру, одлази у Немачку у којој време, како сама каже  „прекраћује“ радом у кланичној индустрији.

– Одем код мојих синова у Немачку, па да се не досађујем радим код нашег партнера као помоћни месар - кроз осмех ће Валериа – Устајем у три ујутро, од четири радим на линији панлгераја идућих 10- 12 сати, па након тога одем да на оближњем базену испливам „мојих“ обавезних 1.000 метара. То ме држи здравом и у кондицији ! – неуморна је Валериа, која на наше питање када ће уживати у заслуженом одмору тврди да ће „након стоте године ипак мало успорити“.


Како органска производња почиње од квалитета земље, пуно пажње телечки био-произвођачи поклањају овом сегменту, па користе пострно сејану слачицу као зеленишно ђубриво и стајњак са органских фарми, али имају и свој несвакидашњи „рецепт“ за супериорно фолијарно ђубрење.

- Сарађујемо са једном органском фармом подолских говеда у Бачкој Тополи, па у тај стајњак стављамо и рогове подолског говечета, третирамо га валеријаном, покривамо сламом и остављамо годину дана да такво ђубриво „зри“. Ово се ради како би се намножиле позитивне бактерије, па након сазревања оваквог ђубрива, растварамо га у води и специјалним прскалицама третирамо усеве – патент је органских произвођача у Телечкој који се показао као изузетно успешан – Како се сви наши производи, на рачун немачког партнера, сертификују као органски и у Србији и у Немачкој, избегавамо заливне системе, пошто је неопходна и анализа воде, па паприку не садимо из расада, већ из семена, што донекле усложњава производњу, али већа цена то све надокнади.

Бавећи се оваквим видом производње, Телечани су отишли и корак даље, па су поједини већ неколико година у систему био-динамичке производње, као својеврсног „вишег степена“ поштивања природе. Овај вид пољопривреде укључује употребу специфично израђених средстава на природној бази, који утичу на убрзано побољшање плодности земљишта, као и на повећану микробиолошку активност. Основна теза биодинамичке пољопривреде, чији је зачетник аустријски филозоф, научник и писац Рудолф Штајнер, је постојање „животне силе“ у пољопривредним културама и земљишту. О каквом степену поштивања природних циклуса се ради у случају био-динамичке производње сведочи и то што се термини појединих агро-техничких мера одређују у складу са астрономијом, односно прате се месечеве и сунчеве мене, положај планета. Повратак дивљих животиња у бачки атар, домаће стоке на овдашње пашњаке, млеко без хемикалија и вештачких хормона, стајско ђубриво у којем се налази све што је потребно земљи да би из ње никли здрави усеви, речју хармонија са природом, уз познавање динамичких особина сваке биљке понаособ, свакодневица је пољопривредника у Телечкој који постижу одавно нарушени склад природе и човека. Који при томе својим породицама омогућавају не само здрав амбијент и стил живота, већ и бољи стандард.            

Текст и фото: Милић Миљеновић  

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести