Ове недеље њивама ХАРА КРОМПИРОВ МОЉАЦ! Ево како да се ОДБРАНИТЕ

Сви пољопривредници који имају засаде кромпира, требало би ове недеље да раде на томе да спрече штету коју може проузроковати кромпиров мољац.
1
Фото: Pixabay

На феромонским клопкама за кромпировог мољца региструју се повећани улови одраслих јединики. До краја недеље се очекује додатно повећање бројности као последица максимума лета лептира треће генерације. Опасност представљају и проузроковачи пламењаче и црне пегавости кромпира, па је неопходно обратити пажњу и на ове појаве.

Кртоле код раног сортимента су углавном повађене. Код средњег сортимента вађење кртола је започело или се очекује у наредним данима. Код касног сортимента се разликују различите фазе жућења циме. На вишим надморским висинама кромпир је у доброј кондицији и цима је још увек зелена.

Препоручују се мере заштите кромпира од кромпировог мољца:

- Хитно вађење и складиштење кртола, одмах након пропадања циме. Никако не треба остављати изоран кромпир на парцели током ноћи или извађен кромпир у двориштима, јер су на тај начин кртоле директно изложене нападу мољца;

- После вађења, кромпир треба чувати у складиштима у којима је контролисана температура (испод 10°Ц);

- Складишта кромпира требало би да на свим отворима буду обезбеђена густим мрежама, како би се спречио улазак одраслих јединки и даљи развој мољца;

- на парцелама где се кромпир неће ускоро вадити препоручује се примена комбинације инсектицида: Coragen 20 SC, Inecor 20 SC (hlorantraliliprol) 0,15-0,2 л/ха (каренца 14 дана, MBT 2) + Decis 2,5 EC или Konfuzija или Polux (deltametrin) 0,3-0,5 л/ха (каренца 7 дана) или Grom (lambda-цихалотрин) 0,2-0,25 л/ха (каренца 7 дана, MBT 1) или Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna мамба (cipermetrin) 0,15-0,3 л/ха (каренца 14 дана, MBT 1).

У усевима кромпира са касним сортиментом, који се налазе у систему наводњавања, где је још увек потребно сачувати лисну масу, предлаже се наставак заштите од два најзначајнија патогена кромпира, проузроковача пламењаче и црне пегавости кромпира неким од фунгицида:

Revus top 500 СЦ (а.м. mandipropamid+difenokonazol) у количини 0,4-0,6 л/ха (каренца 7 дана) или Reboot (а.м. cimoksani+zoksamid) у количини 0,45 кг/ха (каренца 7 дана) или Orvego (a.m. dimetomorf+ametoktradin) у количини 0,8 л/ха (каренца 7 дана) и др.

Због високих дневних температура спровођење третмана се препоручује у вечерњим часовима. Приликом примене хемијских мера заштите треба водити рачуна о каренци и маскималном броју третмана препарата (MBT) у току једне вегетације.

Извор: Прогнозно извештајна служба

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести