Почела исплата новчане помоћи пољопривредницима

Део пољопривредних газдинстава добио је једнократну новчану помоћ, други је у ишчекивању пара које држава даје ради ублажавања последица насталих услед пандемије КОВИД-19. Влада Србије је, да подсетимо, за помоћ пољопривреди обезбедила 2,6 милијарде динара и донела две уредбе.
Pet plastenika u punoj funkciji, i u njima se gaji povrće
Фото: Dnevnik.rs

Званичан назив прве је: Уредба о новчаној помоћи пољопривредним газдинствима у циљу ублажавања последица насталих услед болести КОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, за шта је обезбеђено 1.150.000.000 динара, и Уредба о финансијској подршци пољопривредним газдинствима кроз олакшан приступ коришћењу кредита у отежаним економским условима услед болести КОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, кроз субвенционисање дела камате, и за то је спремљено 1.450.000.000 динара.

По првој уредби, једнократна помоћ се одређује по јединици уписане површине у заштићеном простору, односно по грлу стоке или броју кошница, па тако повртари за гајење поврћа у заштићеном простору могу добити највише 90.000 динара, сточари 3.000 динара по крави, а највише 30.000 динара, 500 динара по овци и кози, а највише 20.000 динара, а толико могу највише добити и пчелари, односно 800 динара по кошници.

2,6 милијарде помоћи пољопривредницима 

Кредит под повољним условима може се добити за развој сточарства – куповину животиња и премију осигурања, затим за развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства, инвестициона улагања у пољопривредну механизацију и опрему, набавку хране за животиње, инвестициона улагања у одређене врсте механизације и опреме која се користи у биљној пољопривредној производњи, напослетку најзначајније – за ликвидност. Повољне кредите могу добити пољопривредници као физичка лица и пољопривредни предузетници, с тим што постоји разлика у висини кредитирања .Физичким лицима биће одобрен кредит до 6.000.000 динара, а предузетници се могу задужити 18.000.000, док се за ликвидност може подићи кредит од 3.000.000 динара.

Пољопривредник из Суботице Мирослав Киш казао је да је недавно добио 30.000 динара, и да је уз њега на северу Бачке још доста пољпривредника добило исту суму новца.– Новац нам је легао на рачун и иствремено нам је сугерисано за шта да га потрошимо – казао је Киш. – Ја сам, рецимо, новац уложио у сточну храну, а неки су куповали гориво.


Сточарима ове недеље

По речима председнице Асоцијације произвођача млека Војводине Сање Бугарски, новац по крави требало би сточарима да крене од уторка или среде.

– Настао је застој због ажурирања спискова јер има доста фармера који имају до десет крава, који ће добити новац, наравно, уз остале веће фарме – навела је Сања Бугарски.  


Ни овчари и козари, како је рекао председник највећег удружења у Србији „Бикара” у Врбасу Владимир Канкараш, још нису примили државну потпору, али он додаје да је, иако им новац треба, пођеднако је важно то што се држава сетила и њих.

– Очекујемо да добијемо шта нам следује – 500 динара по овци или кози – навео је Канкараш, додајући да им је новац потребан јер немају масовну организовану продају, већ животиње продају за потребе прослава.Повртари који раде у пластеницима добили су новчану помоћ.

1.450.000 динар за кредите, а за новчану помоћ 1.150.000

Тихомор Њаради из Куле пријавио је два пластеника и добио новац пре пет-шест дана.– Да сам пријавио све пластенике, добио бих сигурно 90.000 динара, што је максималан износ који држава даје – казао је Њаради.По његовим речима, остале пластенике држи у туђим двориштима па је то разлог зашто није добио већу помоћ.

– Стари људи издају баште, али неће да склапају уговор о закупу и потписују, што је потребо ради пријављивања, и зато сам остао кратких рукава – навео је Њаради, и додао да ће убудуће морати да о томе да поведе рачуна.Повртар из Госпођинаца Душан Петровић није добио новчану помоћ,  а вероватни ни неће. Он се бави производњом поврћа на отвореном, али је временом проширио газдинство и на пластеничку производњу површине око 2.000 квадратних метара.

– Нисам пластенике додао газдинству – навео је Петровић, рекавши да ће видети с књиговођом да ли их може сада уписати да би добио новац.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести