СТОЧАРИ МУЗЛИ КРАВЕ, МЛЕКАРЕ МУЗЛЕ СТОЧАРЕ Произвођачи млека остали празних џепова па сада правду траже на суду

Ниске откупне цене млека година су мучиле пољопривреднике западне Србије, а многи су од ове гране сточарства, разочарани и одустали.
d
Фото: РИНА

Они који су опстали, попут двадесетак произвођача чачанских села Врнчани, Рошци, Јанчићи и Горња гора месецима муку муче са немогућношћу наплате млека.

- Последњих пет година млеко сам предавао сам једној крагујевачкој млекари, која је на 15 дана млеко исплаћивала на мој текући рачун. Кашњење у наплати почело је када је млекара продата новом власнику из Пирота па смо за три ипо месеца остали неисплаћени - каже за агенцију РИНА, Раде Колаковић из села Врнчани коме се за млеко дугује око три хиљаде евра.

Да невоља буде већа, нико од пољопривредних произвођача нема никакав уговор са млекаром, већ се млеко предаје и исплаћује на реч.

- Радили смо са свим могућим млекара у Србији, предавали млеко коме је потребно и ко је имао рачуницу да сваки дан долази до села. Неке нису имале рачуницу, па су одустајале, али ниједна млекара никада није понудила уговор са произвођачем већ је сама одређивала и цену и плаћање. Једина комуникација произвођача млека постоји са млекаџијама, па смо од њих и обавештени да је млекара у међувремену променила власника - истиче Колаковић.

Колаковић није једини који не види излаз из ове ситуације. Милојко Милутиновић тврди да никада никога испред млекаре нису видели да је дошао или обишао пољопривреднике или се бар распитао за контролу квалитета млека.

Фото: РИНА

- Никада нико није дошао или обишао, просто да није млекаџије не би имали никакве информације ни вест да је промењен власник. Срећом, тај исти млекаџија је пронашао млекару како не би просипали млеко. Мени се дугује око 800 хиљада динара и очекујем да се држава и надлежне институцује укључе у решавање овог дугорочног проблема - додаје Милутиновић.

Због неисплаћених зарада и млекаџија је пронашао нове послодавце, односно нову млекару за коју сада откупљује млеко од чачанских произвођача и којима се редовно исплаћује млеко по цени од 51 динар по литру.

- Мени је нови власник млекаре остао дужан за превоз милион динара. Тужио сам, плаћам судске таксе и не одустајем. Народ који је предавао млеко је преварен, нико осим мене није их ни обавестио да је млекара променила власника нити је због тога довођено у питање предавање млека. Када смо схватили да од плаћања нема ништа, променили смо млекару, да би и они и ја опстали у овој за нас веома тешкој ситуацији - разочарано закључује млекаџија Милорад Трифуновић.

Текст и фото: РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести