Током викенда у Војводини се завршава жетва

Честа киша квари завршетак овогодишње жетве па месец од почетка најважнији посао у пољопривреди још није готов.
Lanjska žetva u ataru Banatskog Aranđelova Foto: M. Mitrović
Фото: Фото: Дневник (М. Митровић)

Али, по свој прилици, овог викенда се очекује да буде крај жетви, бар у житници Европе, Војводини јер је, по речима директора „Жита Србије” Вукосава Саковића, остало још неколико процената неовршених парцела под житом, док ће у централој Србији вршидба потрајати и током наредне седмице због кише и мањег броја комбајна. По подацима с терена, казао је Саковић, квалитет зрна и приноси ће бити шаролики, па ће од тога  колико је било кише зависити какво ћемо жито имати ове године.

„Очекује се да принос буде пет тона по хектару на нивоу целе Србије и мало изнад тога, и да наша земља од овогодишње пшенице има између 3,2 и 3,3 милиона тона новог хлебног зрна“, казао је Саковић, и подсетио на то да смо лане с 540.000 хектара имали 2,3 милиона тона жита, док сада жањемо површину од 675.000 хектара.

Говорећи о квалитету зрна, он је казао да забрињава хектолитарска маса, која се креће од 70 до 76, и што има проклијалих зрна.

„Проклијало зрно се јавља на парцелама где је род полегао, али  полегање није због обилне и честе кише, већ зависи од сорте пшенице“, навео је Саковић, и посаветовао ратаре да у наредној сетви поведу рачуна и о томе.

У погледу цене, он истиче да ће квалитетан род сигурно бити скупљи, али ће цена бити ствар договора откупљивача и продавца.


Биће доброг и лошег жита

Председник „Житоуније” Здравко Шајатовић каже да се може очекивати да на зиму пшеница вреди више јер ће подбачаје у приносу и квалитету због кише имати и земље у окружењу, али и оне које су далеко од Србије.

„У Русији се очекује 20 одсто мањи принос, а и Украјина ће имати мање жита“, рекао је Шајатовић.

У погледу квалитета, он каже да су очекивањае да ће половина жита бити доброг квалитета, а друга лошијег па ће та лоша ићи за сточну храну. Али, може се десити, наводи, да због обилних киша у пшеници буде више од четири одсто проклијалог зрна па такво жито неће куповати ни фабрике сточне хране.


„Углавном је цена новог рода као што је била и током жетве, и креће се од 16 до 17 динара килограм, односно 16 динара без ПДВ-а и 17 с тим порезом, док су Робне резерве Србије откупиле симболичних 30.000 тона по 18 динара.“

За сада се још не тргује пшеницом новог рода јер ратари и млинари чекају крај жетве па је само складиште у силосе.

У „Жито Бачки” рекли су да нису почели да откупљују нову пшеницу. Цена се формира дневно и јуче је килограм пшенице био 16,5 динара, с ПДВ-ом, казали су у том удружењу, наводећи да управо због тренутне цене, која не иде наруку ратарима, откуп стоји.

С друге стране, у АД „Ратар” у Панчеву казали су да се код њих тргује новим родом и да плаћају у зависности од квалитета зрна и количине која се нуди на продају. О цени се договарају с продавцем жита и до сада су давали за килограм нове пшенице од 16,2 до 16,5 динара, без ПДВ-а, наводе у „Ратару”. На подручју јужног и средњег Баната жито јер слабо родило јер су обилне падавине опрале зрно па пшеницу испод 70 хектолитара не примају.     

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести