Трешње процветале у октобру ШТА ТО ЗНАЧИ И ШТА РАДИТИ С ПРОЦВЕТАЛОМ ВОЋКОМ

Трешње у воћњаку породице Карапанџић у насељу Јарчујак код Краљева, олистале су и процветале у октобру.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Милан Карапанџић наводи да су трешње процветале по други пут.

Према народном веровању, ова појава најављује јаку и дугу зиму.

 Узрока је много, а погађа разне воћне врсте, највише припадника породице ружа (Rosaceae), којој уз вишње и трешње, припадају и јабуке, крушке, дуње, кајсије, шљиве.

Ово је период опадања листова и смиривања процеса који се одвијају унутар стабла, односно жбуна. Међутим, појединих година могућа је појава цветања, чак и формирање младих плодова, што исцрпљује воћку и она неприпремљена улази у зиму, склонија је измрзавању, појави обољења и нападу штеточина.

Уочено је да не настаје током јесени која је облачна и не наступа после фазе у којој воћке улазе у мировање. Ово може да буде и сортна карактеристика, јер су неке сорте склоније овој појави. Проблем је у томе што стабло тако улази у алтернативну родност, што треба избећи.

Комплексни узроци

Настанку доприносе разни фактори који могу да делују појединачно или самостално. Може се рећи да спољни фактори доприносе поремећају који се испољава кроз појаву цветова. Најчешћи разлог је промена температуре и влажности. Када после сувог времена током августа дође до нагле промене влажности, падавина, али се и даље задржи топло време можемо да очекујемо појаву цветова. Исто је и у случају наглог захлађења, а после тога буде дужи период топлог времена.

Интензитет директне инсолације може да буде окидач, али и изложеност стабала разним загађивачима и промени састава ваздуха који циркулише. У неким случајевима до цветања долази после невремена које наноси механичко оштећење, али и због напада штеточина, посебно инсеката, или због погрешне примене ђубрива за прихрану.

Власник ове вишње се плаши да неће бити рода, међутим, стручњаци кажу да то није правило.

Шта можете да урадите?

Цветање у овом периоду наноси велику штету стаблима и жбуновима и потребно га је избећи или санирати насталу штету како стабло не би ушло у алтернативну родност, измрзло или због смањеног имунитета нападнуто од штеточина, страдало због инфекција.

Трешња скоро као у пролеће

Када изгубимо цветне пупољке, изгубили смо род. Да би то спречили, у другој половини вегетације мења се састав ђубрива којим обављамо прихрану, смањује се садржај азота и повећава калијума, фосфора и других нутријената који ће да обезбеде боље сазревање плодова, али и младара, зараста рана од опалих листова и убраних плодова, накупљање више суве материје у стаблу, што обезбеђује припрему за ниске температуре које следе. Спроводи се контрола штеточина и болести.

У јесењем ђубрењу воћњака није потребан азот

Када је процветало највише до један одсто цветова то не узрокује велику штету, али све преко тог обима је под знаком питања. Треба знати да што је јесен топлија, цветање је интензивније.

У случају да је већа количина листова на стаблу, потребо је уклонити зелену масу, а стабло третирати бакром који успорава процесе. Вршне делове који носе цветове је потребно одсећи. У пролеће пре кретања вегетације потребно је обавити резидбу и уклонити неродне гране како би се успоставила равнотежа између родности и раста.

Дневник, Агроклуб

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести