Тржиште пољопривредних производа по угледу на ЕУ

Према тексту нацрта, јавна интервенција се активира када тржишне цене житарица, говеђег и телећег меса и млека и млечних производа падну испод референтних цена.
 Pomoćnik ministra poljoprivrede dr Nenad Katanić  Foto: Tanjug/video
Фото: Помоћник министра пољопривреде др Ненад Катанић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде сачинило је Нацрт закона о уређењу тржишта пољопривредних производа којим се прописују мере интервенције државе у случају да из било којих разлога прете или су настали поремећаји на том тржишту.

Нацртом је предложено да у таквим ситуацијама Влада на предлог Министарства пољиопривреде може употребити три мере: јавну интервенцију, подршку приватном складишту и ванредне интервентне мере.

Према тексту нацрта, јавна интервенција се активира када тржишне цене житарица, говеђег и телећег меса и млека и млечних производа падну испод референтних цена.

Влада тада, на поредлог Министарства откупљује те производе по интервентној цени или прикупљањем јавних понида, а потом покреће поступак њихове продаје.

Подршка приватном складишту подразумева накнаду дела трошкова складиштења за шећер, говеђе, телеће,свињско, овчије и козије месо, те млеко и млечне произоде у случају да њихова тржишна цена падне испод референтне цене.

Влада може донети и ванредне интервентне мере које се предузимају хитно ради правовременог спречавања тржишних поремећаја проузрокованих значајним растом или падом цена на унутрашњем или инистраним тржиштима.

Све мере односе се искључиво на пољопривредне производе пореклом из Србије, и усклађене ус у њавећојмери са одговарајућим прописима у Европској унији.

Јавна расправа о овом Нацрту закона завршава се 25. фебруара, па је помоћник министра пољопривреде др Ненад Катанић захвалио свима који су дали своје сугестије и предлоге на овај правни акт.

"Често имамо ситуације да дође до поремећаја на тржишту л људи очекују интервенцију државе и Министаратсва, а овај закон ће дати правни основ да кроз доношење подзаконских аката Министарство може да реагује преко јавне интервенције, приватно складиштење или неке хитне интервенције. Практично, да овим законом дефинишемо све те критеријуме и услове у којима се може интервенисати", рекао је Катанић за Танјуг.

Он је напоменуо да ће то бити тренспарентна и снажна помоћ произвођачким ораганизацијама и групама које су препознате и на нивоу ЕУ.

"Ми сад имамо удружења, али желимо да им кроз законски оквир пружимо могућеност да се повежу, и надам се да ће произвођачи да се повежу са прерађивачима и трговцима тако да ће то представљати озбиљнију мрежу када је реч о производњи преради и продаји пољопривредних производа", рекао је Катанић.

Најавио је формирање радне групе чији задатак ће бити да подзаконским актима још прецизније дефинше ту област.

Помоћник министра је најавио да ће овим законом бити дефинисана и помоћ у промоцији одређених пољопривредних производа, као и промоција здравије исхрана деце и омладине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести