У воћњацима мало мањи род, ал’ цене порасле

Воће полако пристиже на пијаце и у велике трговинске ланце, али оно што пада у очи јесу цене које , чини се, никад нису биле толико високе. За килограм трешања и кајсија тражи се чак и 400 динара. Још нема бресака и шљива, али јагоде које су на измаку не могу се купити испод 200 динара.
w
Фото: pixabay.com

Скупо воће не значи да га нећемо имати. Биће га и за јело и за прераду , а и за извоз. Разлог зашто га сада плаћамо скупље него ранијих година јесу ниске температуре у марту и априлу, мразеви и лоши услови за опрашивање, што је воћаре навело да знатно подигну цене раних сорти. Надамо се да ће, како воће буде доспевало, и цене воћа бити ниже.

Стручњак за воћарство проф. др Зоран Кесеровић из Новог Сада каже да ћемо ове године имати мање воћа за пет до осам одсто у односу на лане, али да ће ова сезони бити једна од четири најбоље у протекле две деценије.

– Воћа ћемо имати око 1,5 милиона тона, а лане смо га имали 1,59 милиона тона. Од извоза смо прошле године добили око 600 милиона долара, а ове године предвиђања су да ћемо га продати на инотржишту између пола милијарде долара и 600 милиона долара – каже за “Дневник” проф. др Кесеровић.

По његовим речима, највише су измрзле крушке, затим брескве , вишње и шљиве, па ћемо их имати мање него прошлог лета од 15 до 30 одсто, а кајсија које су, такође, измрзле имаћемо више него лане. – Јабуке нису измрзе и имаћемо их више од пет до 10 одсто него лане .Прошле године смо од извоза јабука добили од 110 до 115 милиона долара, а продали смо станим тржиштима око 500.000 тона.

Плантаже јабука су се у протеклим годинама највише подизале, па домаћим произвођачима проф. др Кесеровић саветује да , ако желе да наставе ту производњу, морају да примењују најновије технологије, подижу квалитет до врхунског нивоа и да траже нова тржишта. Треба и да мењају и сортимент и окрену се раним и каснијим сотрама

– Руском тржишту нису више интересатне наше јабуке као ранијих година. Сада су се тамо појавиле јабуке из Ирана и помрсиле рачуницу овдашњим вочарима, па треба тражити друге купце – нагласио је проф. др Кесеровић.

Фото: pixabay.com

Доста јабука остало непродато

– Произвођачи јабука више не би требало да дуго држе јабуке у хладњачама у ишчекивању више цене – рекао је проф.др Кесеровић. – Много јабука је ове године остало непродато баш због тога што се чекала боља цена, а за килограм јабука ове године није се могло добити више од 35 до 40 евро цента.

         З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести