Велики потенцијал пољопривредне сарадње са Казахстаном

БЕОГРАД : Постоји велики потенцијал за сарадњу Србије и Казахстана у области пољопривреде, а посебно у семенарству, речено је данас на састанку са привредном делегацијом Казахстана у Привредној комори Србије.
poljoprivreda bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Приведна делегација Казахстана је заинтересована за технологију узгајања воћа, поврћа, житарица и уљарица, као и за набавку семена кукуруза, шећерне репе, уљарица и садног материјала - интензивне баште, патуљасте јабуке, брескве, кајсије, вишње и трешње.

ПКС и Канцеларија Амбасаде Казахстана у Будимпешти са седиштем у Београду организовали су састанак, након којег је директор Сектора за економске односе са иностранством у ПКС Ненад Ђурђевић рекао Тањугу да је Србији јако важна сарадња са том земљом подсетивши да имамо потписан споразум о слободној трговини од 2010. године.

Рекао је да има пуно потенцијала за сарадњу и да би она тебало да буде већа.

"Наша робна размена са Казахстаном је 2016. била око 77 милиона долара и у тој размени имамо дефицит. Нисмо задовољни и зато је ПКС препознала пољопривреду као област у којој може да се унапреди сарадња и организовала овај састанак. Пре свега, за развој семенарства односно продаје и сарадње са њиховим институтима око развоја посебних култура, продаје семена и семенске робе".

Ђурђевић истиче да има наших компанија и института који хоће са њиховим газдинствима да направе договоре.

Како каже, други сектор је грађевинарство и ПКС је организовала на захтев компанија из Србија учешће на сајму Каз буилд у септембру, на коме ће бити 14 наших фирми.

Додаје да Казахстан жели са нама да послује, али да су отежавајуће околности даљина и транспортне дозволе, које њихове власти доста рестриктивно издају.

"Верујемо да ћемо ове године и наредне успети да направимо неке конкретне уговоре како би омогућили да наша размена буде већа", навое је Ђурђевић.

Директор сектора пољопривреде у ПКС Вељко Јовановић је рекао Тањугу да је Казахстан огромна прилика за српске привреду, а посебно у области пољопривреде, што је то огромна земља са великим потенцијалима и потребама у пољопривреди и прехрамбеној индустрији.

"Реч је о семену и садном материјалу и постоје огромне потребе за трансфером нашег знања. Имамо институте и приватне компаније које се баве производњом садног материјала које би могле да буду конкурентне на овом великом тржишту", рекао је Јовановић.

Он је истакао су добри политички односи услов и за привредне односе, као и да ПКС потенцијал види у дугорочним пословима, а не само у трговини.

"Имамо бесцарински режим са Казахстаном и можемо да извозимо значајну колицицну робе ако имамо добру понуду, неке наше фирме већ успешно послују у Казахстану не само у пољопривреди већ и грађевинској индустрији".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести