За Србију, С. Македонију и Албанију нема чекања на прелазима

СТАРА ПАЗОВА: Министри пољопривреде Србије, Северне Македоније и Албаније, земаља чланица иницијативе "Отворени Балкан", данас су посетили дистрибутивни центар "Делезе" у Старој Пазови, где је приказано како се контролише роба која се увози и продаје у Србији.
Танјуг/Александра Плавшић
Фото: Танјуг/Александра Плавшић

Том приликом су разговарали о бенефитима које је донела инивцијатива, односно о скраћењу времена које протекне између паковања робе, преко увоза, до рафова.

Српски министар пољопривреде, шумарства и водопровреде Бранислав Недимовић показао је на примеру ајвара који је током јучерашњег дана послат у Србију из Северне Македоније, а већ данас се очекује да ће бити у српским маркетима.

"Уверили смо се на лицу места да оно што смо потписали се и спроводи, да нема више чекања на граничним прелазима. Скраћене су царинске процедуре. Важан корак у овој иницијативи је међусобно признавање лабораторијских анализа и сертификата, приликом извоза и увоза, што унапређује пословну климу у региону, рекао је Љупче Николовски, министар пољопровреде Северне Македоније.

Да су у октобру у Нишу готово 48 часова правили планове за најбоље могуће спровођење иницијативе о "Отвореном Балкану", потврдила је и министарка пољопривреде Републике Албаније.

"У Албанији тренутно радимо на изменама и допунама три закона која су неопходна за усклађивање због договора који смо потписали. Они ће се наћи у парламентарној процедури идућег четвртка, а када парламент ратификује поменуте измене и допуне и ми ћемо у потпуности да имплементирамо договорено", истакла је Фрида Крисца.

Данашњој посети "Делезе" центру присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Борис Пашалић који је нагласио да се нада проширењу иницијативе на суседну БиХ.

Говоречи о бенефитима Отвореног Балкана, Недимовић је констатовао да за храну више нема граница.

"Јутрос сам чуо да месо, на граничном прелазу Бајаково, на граници са Хрватском, веч пет дана чека у магацинима да се заврше лабораторијске анализе, због тога што је Република Хрватска чланица Европске уније. То подразумева контроле, за сваку нашу испоруку, због анализе ризика. Када су у питању Србија, Северна Македонија и Албанија, то више не постоји. Граница за храну више нема", према речима Недимовића.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести