Пралица: Чекамо мере државе, мале пекаре у проблему

БЕОГРАД: Индустрија пекарских производа у Србији, која снабдева велике трговинске ланце, супермаркете и продавнице, бележи раст промета протеклих недеља је су "велики пекари" преузели на себе део терета малих локалних занатских пекара, које су махом привремено зауставиле продају хлеба и пецива.
Pekara/J. Vukasinovic
Фото: Ј. Вукашиновић
Од увођења ванредног стања због пандемије, мале занатске пекаре бележе губитак промета од 70 до 90 одсто и суочавају се са губитком тржишта, наводи председник Уније пекара Србије Зоран Пралица.
 
Каже да ово удружење чека данашње представљање државног пакета мера помоћи привреди, а посебно на оне мере које би олакшале пословање малих пекара широм земље.
 
Индустријски део пекарства Србије бележи, каже Пралица, још боље пословање него у нормалним условима, за разлику од малих пекара, од којих су многе морале да буду затворене јер су затварањем школа и забраном изласка старијима од 65 година, изгубили око 60 до 70 одсто купаца.
 
"Индустријско пекарство сада бележи пораст промета јер је преузело на себе део терета који су производиле мале пекаре, а занатско пекарство је доживело пад промета од 70 до 90 одсто услед разних немогућности које се тичу пословања, производње, плаћања кирија...", наводи Пралица.
 
Када су у питању државне мере, Пралица каже да су до сада чули део њих и да треба сачекати детаљан план како би се видело кога и на који начин оне обухватају.
 
У сектору занатског пекарства, проблем је, наводи, што су пекаре у близини школа и пијаца морале да затворе своја врата.
 
Пад промета у том сектору је према његовој оцени од 70 до 90 одсто а број радника је сведен на минимум.
 
Поједине мале пекаре које и даље раде имају промет од свега 4.000 до 6.000 динара па нису у стању да плаћају све обавезне намете, попут струје, књиговође и бројне друге обавезе, објашњава Пралица.
 
Истиче да је малим пекарама можда и највећи проблем тај што у овој ситуацији нико није хтео да им смањи закупнине локала па је, каже, замолио председника Србије да им у том смислу посебно помогне.
 
Власник пекаре "Грубаноски" Зоран Грубаноски каже за Тањуг да када је у питању снабдевање, оно функционише добро, а пекари имају предност при куповини квасца и брашна.
 
Помогло би им, каже, да се привремено одложи плаћање рачуна за инфостан и струју јер са тренутним пословањем не могу редовно да измирују све своје обавезе.
 
Уколико би добили брашно из робних резерви и цену хлеба би спустили, додаје Грубаноски.
 
Поручује грађанима да ће хлеба бити довољно а да је ова криза поново показала да су микро предузећа "кичма сваког друштва".
 
Грубаноски наводи да би им добро дошле и додатне количине рукавица и средстава за дезинфекцију, али да очекује да се у наредним данима тај проблем реши.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести