Раст тражње за нафтом до краја 2030-их, а онда пад..

ЛОНДОН: Светска потражња за нафтом ће се повећавати умерено до краја 2030-их, након чега би могла да почне да опада, објавила је данас Организација землаја извозница нафте (ОПЕК), предвиђајући велике промене под утицајем трајних последица корона кризе на економије и навике потрошача.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Према пројекцијама ОПЕК-а, изнетим у новом извештају Светске перспективе нафте, наводи се да ће употреба нафте порасти на 107,2 милиона барела дневно (бпд) 2030. са овогодишњих 90,7 милиона барела дневно, што је за 1,1 милион бпд испод лањске прогнозе за 2030. годину и чак за више од 10 милиона бпд мање од предвиђања из 2007. године, преноси Ројтерс.

„Глобална потражња за нафтом ће расти по релативно здравим стопама током првог дела прогнозираног периода након чега ће почети да стагнира и да се смањује у другој половини посматраног периода“, према извеаатају који се односи на временски распон 2019-2045.

„Будућа потражња ће вероватно непрекидно остати испод ранијих пројекција због дугорочних последица мера затварања повезаних са Ковидоом-19 и њиховим утицајем на глобалну економију и понашање потрошача“, констатује ОПЕК.

Мада ће употреба нафте као горива за аутомобиле, камионе и индустрије расти како се буду опорављале економије, нафтни картел изражава забринутост да ће тај будући раст делимично неутралисати фактори попут преласка на рад од куће и телеконференције уместо путовања на посао у постпандемијском периоду, као и унапређење ефикасности потрошње горива и прелазак на аутомобиле са електричним погоном.

Према прогнози ОПЕК-а, потрошња нафте ће догодине порасти на 97,7 милиона барела дневно, а 2022. ће достићи 99,8 милиона барела на дан, што је знад нивоа из 2019., да би затим поралса на 102,6 милиона барела до 2024. године.

Пројектована потрошња за 2024. је мања од прошлогодишње прогнозе.

Када је реч о производњи, ОПЕК предвиђа да ће картел пумпати идуће године више црног злата од очекиваних 30,7 милиона барела дневно за 2020, али ће због повећања испорука из Сједињених Држава и других земаља, тај раст у оквиру ОПЕК-а вероватно бити ограничен на 33,2 милиона барела дневно у 2025., што је испод нивоа из 2019. године.

Дугорочно гледано, ова организација очекује да ће потражња за нафтом достићи 109,3 милиона барела 2040. године након чега ће лагано опасти на 109,1 милиона барела дневно до 2045.

У извештају се истиче да је пандемија убрзала тренд пада потрошње нафте у индустријализованим земљама Организације за економску сарадњу и развој, као и да је утицала на смањење раста потрошње у земљама ван ОЕЦД-а.

Електрични аутомобили стичу све већи удео на тржишту уз "континуирано побољшање економичности батерија", наводи ОПЕК, уз процену да ће они до 2045. године чинити више од 27 посто новорегистрованих аутомобила широм света.

Ипак, "нафта ће и даље имати највећи удео у енергетском миксу до 2045. године“, написао је генерални секретар ОПЕК-а Мохамед Баркиндо у предговору извештаја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести