Реформске мере увеле привреду у зону рентабилности

БЕОГРАД: Закључак студије "Анализа пословања јавних и државних предузећа у Републици Србији 2015-2017" је да је у јавном сектору пожељно наставити реформске процесе, а то је иначе и препорука ММФ-а у оквиру аранжмана који сада користимо, рекао је у изјави за Тањуг директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић.
miladin kovacevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Анализу чији основни налаз указују на неопходност економско-финансијског и инвестиционог реструктурирања јавних предузећа, као и приватизације, пре свега великих губиташа из прерађивачке индустрије, урадили су стручњаци, а појавиће се као издање РЗС.

Први човек ове установе каже да је оваква анализа интересантан сегмент сагледавања перформанси наше економије.

"Стручни људи су направили једну дубљу анализу пословања јавних предузећа и укупне привреде, а такође и финансијског положаја тих предузећа, а закључак је да је укупна привреда у 2015. години ушла у зону рентабилности, забележила је нето профит", каже он и додаје да је у тим годинама нето профит привреде био већи од нето губитака ,тако да је и укупан нето резултат позитиван.

Он наглашава да је у том периоду забележен раст код свих индикатора пословања, и да је дошло до промене односа између стопе добити и каматних стопа.

"Привреда је ушла у зону нето раздуживања уз истовремено олакшање задуживања, па је повећан њен зајмовни капацитет", каже он и додаје да су у том период забележени и позитивни трендови у пословању јавних предузећа.

"Разлика између привреде и јавног сектора се јавља код продуктивности, јер она је у јавном сектору такође расла, али је наслеђена као ниска, што је у вези са вишком запослених у јавним предузећима", рекао је Ковачевић.

Јавних предузећа укупно је било 2017. године 611 од чега је 15 великих инфраструктурних.

"Ту се јавља структурни проблем, јер иако је смањен број запослених, заправо се догодило продубљавање диспропорције и разлике између административних и основне делатности у јавним предузећима", рекао је он и додао да се разлика између привреде и јавног сектора јавља код продуктивности, која расте и у јавном сектору такође али је наслеђена као ниска.

Студија је, истиче Ковачевић, утврдила да је растућа задуженост "један од видљивих проблема у јавним предузећима" а важан индикатор пословања у овим предузећима је раст инвестиција.

"У неким јавним предузећима улагања су и даље била мања од амортизације што упућује на даље интензивирање инвестиционе динамике, и то ће бити сасвим могуће са новим инвестиционим циклусом, односно новим инвестиционим планом о коме се говори", каже он и додаје да је у 2018. години стопа инвестиција била двоструко већа него у 2015. години.

Он истиче да су ови позитивни трендови у привреди и јавним предузећима последица су углавном консолидације и реформских процеса који су вођени у овом периоду, а нарочито у 2014. и 2015. години.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести