Шећерана у Жабљу неће радити - отпремнине за стотинак радника

– Фабрика шећера „Шајкашка” у Жабљу ове сезоне неће прерађивати шећерну репу, а стотину радника из производње ће добити отпремнине – рекла је директорка сировинског сектора и односа с јавношћи грчке компанији „Хеленик шугар” Ирена Стојановић. – У фабрици ће остати неколико административних радника и запослену у погону паковања шећера.
Šećerana u Žablju foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Шећерана у Жабљу фото: Дневник.рс/Б. Лучић

„Хеленик” је власник још једне наше шећеране, у Црвеники, и та шећерана ће прерађивати репу ове сезоне. Претпрошле године жабаљска шећерана такође није радила, већ су радници из Жабља путовали у Црвенку током кампање прераде шећерне репе.

– Фабрика шећера у Жабљу се неће угасити већ неће радити – подвукла је Ирена Стојановић. – Не налазимо интерес да прерађујемо репу у том погону јер није исплативо. Трошкови производње су вишеструко поскупели, а цена на домаћем тржишту шећере пала четири пута.

Колико ове године „Хеленик шугар” има уговорене репе директорка Стојановић није могла да каже, али је нагласила да интересовање међу пољопривредницима за сетву репе од пре две године драстично опада. У време сетве било је речи о томе да су све шећеране ове године уговориле производњу слатког корена на свега око 30.000 хектара.

Трошкови производње су вишеструко поскупели, а цена на домаћем тржишту шећере пала четири пута (Директорка Ирена Стојановић)  

Подсећамо на то да је у сетви 2017. „Хелених шугар” имао уговорену прераду репе на 23.000 хектара, што је било чак 5.000 хектара више него 2016. Те 2017. под репом је било 58.000 хектара слатког корена па је грчка компанија заузела значајан удео у сетви те пољопривредне кулутре.


Продаје се сенћанска шећерана

Након што је Привредни суд у Суботици 20. септембра 2017. године донео решење о банкротству Фабрике шећера „ТЕ-ТО” а. д. Сента, стечајни управник огласио је продају њене имовине, коју чине земљиште, фабрички објекти, опрема за производњу и залихе.

Целокупна имовина, чија је продаја заказана 25. јуна у Сенти, подељена је у девет целина. У првој су 37 хектара, 12 ари и 86 квадратних метара земљишта, фабрички објекти, опрема за производњу и залихе, а почетна цена је 501.241.500 динара. У другој целини је управна зграда у Сенти, за коју је почетна цена 14.722.500 динара...


Грци су, у време економске кризе у земљи-матици, били заинтересовани и да продају обе шећеране, али су од тога одустали у јулу 2017. Од тада о продаји нису говорили, али су стално предочавали да српско тржиште шећера не фукционише добро јер је цена готовог производа мала гледајући трошкове производње. Килограм шећера може се купити чак и за 60 динара.

З. Делић    

Običan radnik
26.05.2019 • 17:37
Sve ste prodali i uništili ne treba radnik da živi, nego samo vi.svi bi vi meni u cortanovce u tunel da kopate. lopate i motike u ruke ,lako je uništiti i prodati fabriku ajde napravite,otvorite,pa zaposlitev ljude dajjte plate 120.000din ili još vise to ni ne pomišljate.imao bih ja radnik mnogo toga da vam kažem ali šta vredi...
Stefan
26.05.2019 • 19:44
Boroja
Stefan
26.05.2019 • 19:49
Sramota sta se radi u Žabalju,opstina ce ostati bez radnog mesta...sve se svodi na par firmi koje zaposljavaju po desetak radnika!!!
Petar
27.05.2019 • 10:39
Mladenovic
EUR/RSD 117.5920
Најновије вести