Синдикати и послодаваци о ефектима Закона о раду

Годину дана од почетка примене новог Закона о раду, послодавци оцењују да је тај закон донео бољи привредни амбијент и ефикаснији рад, при чему није дошло до масовних отпуштања радне снаге,

како су то најављивали синдикати, а синдикати остају у уверењу да је тај пропис смањио права запослених и унео већу несигурност.

Директор Уније послодаваца Србије (УПС) Славенко Гргуревић каже да послодавци за сада виде позитивне ефекте, посебно зато што  је нови закон допринео унапређењу пословног амбијента у Србији.

То се пре свега односи на увођење институције флексибилног тржишта радне снаге, што је мотивисало не само послодавце, већ и запослене на бољи и ефикаснији ради, рекао је Гргуревић.

Поред примене Закона о раду, Закона о стечају, недавно донета Стратегија развоја малих и средњих предузећа, као и први кораци у правцу реструктурирања јавног сектора, указали су послодавацима да Влада Србије добро ради свој посао због чега подржавају реформски курс ове владе, рекао је он.

Оно што послодавци очекују у наредном периоду је фискална реформа, рекао је Гргуревић, указујући да се то односи на смањење великих оптерећења које послодавци имају, пре свега пореских оптерећења на рад.

Он је мишљења да би пореска оптерећења на рад са садашњих 60 одсто требало да буду смањена на испод 40 одсто, што ће довести до преласка многих послодаваца из "сивих" у легалне токове, а и радници ће бити задовољнији јер ће послодавци моћи више да их плате.

Гргуревић сматра да примена Закона о раду није довела до масовних отпуштања, чега су се синдикати у време доношења закона прибојавали, указујући да се и на том пољу ствари одвијају знатно брже и пажљивије, што је врло важно, јер се ради о људима.

"Унија послодаваца је спремна да се укључи и има конкретне пројекте. Разговарали смо са представницима владе да отпремнина буде иницијални корак у правцу новог запошљавања. Не можете од једне отпремнине направити посао, али ако се 10 људи укључи то је већ довољно за прво улагање у посао, навео је он.

Према његовом мишљењу, у Србији постоје могућности да се уложи у неки посао, нарочито у органску пољопривреду, ИТ сектор, енергетику, али би људи требало да имају више вере у себе и да схвате да су данас радници, а већ сутра могу да постану послодавци.

Поптредседник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Зоран Михајловић, међутим, тврди да анализа тог синдиката показује да позитивних ефеката новог Закона о раду нема.

Нема инвестиција, права запослених су смањена, зараде такође, није се побољшало запошљавање, изгубљен је  и онако низак ниво социјаног дијалога, изгубљено је много колективних уговора, рекао је он.

Михајловић је подсетио да су новим законом сви раније потписани колективни уговори стављени ван снаге, па су синдикати убрзано морали да уђу у преговоре са послодавачким организацијама за потписивање нових колективних уговора.

"Ти преговори иду отежано. Врло тешко ћемо доћи до потписивања нових гранских колективних уговора у реалном сектору, навео је он.

Упитан да прокоментарише чињеницу да последица овог закона ипак нису велика отпуштања, што су синдикати најављивали у време када је закон доношен, Михајловић је рекао да синдикати нису ни очекивали да ће се десити "хистерија отпуштања”.

Михајловић каже да је свеједно незапосленост и даље велика, а чињеницу да је званично стопа незапослености у паду објашњава методом статистичког рачунања,  према којој се свако ко је у радном односу један сат у току године, више не сматра незапосленим.

Извршни секретар синдиката УГС Независност Злата Зец такође не види било какве позитивне ефекте новог Закона о раду, тврдећи да је оно што се у јавности представља добро, попут раста запослености, заправо игра статистике.

Она није дала одоговор на питање има ли података који би оправдали страховања синдиката да ће доћи до већег броја отказа, указујућу, уместо тога, да није дошло до раста запослености.

Зец такође у негативне ефекте закона убраја, како каже, готово потпуно укидање колективног преговарања.

Ми закључујемо колективни уговор са Унијом послодаваца, која окупља пет одсто запослених, и то се односи само на тај проценат запослених код тих послодаваца. А преговарамо месецима,  годинама и то је залудан труд. Мислим да је ту велика грешка направљена, истакла је Зец.

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о раду 18. јула прошле године, а закон је ступио на снагу 29. јула 2014.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести