Словеначким поштарима сметају радници из Србије?

Словеначка државна пошта, „Поште Словеније”, донела је одлуку да због мањка возача, пакера пошиљки и поштара те кадрове потражи у Србији и Босни и Херцеговини и такве захтеве упутила националним службама за запошљавање у те две државе. НЗС Србије објавио је на свом сајту, о чему је наш лист писао, да у „Поштама Словеније” траже десет возача за рад у Љубљани, шест поштара и 40 помоћних радника за припрему пошиљки, чишћење простора и возила, физичке и помоћне послове.
postari slo.JPG
Фото: Дневник (С.Шушњевић)

На сајту НСЗ-а Србије наведено је да је нето плата за возача 644,45  евра, уз додатак за прехрану од шест евра по радном дану и превоз до радног места у висини 95 одсто цене аутобуске карте.

Нето плата за  поштара је 617,12 евра, такође уз додатак за прехрану и аутобуску карту, док је зарада помоћних радника 514,54  евра и додатак од шест евра по радном дану за храну и 95 одсто цене аутобуске карте. У огласима се напомиње да је просечна нето плата за возача 869,45 евра, за поштара 731,17, а за помоћне раднике 680,12, што је више него оно што се наводи као основна нето зарада, што донекле збуњује јер нема објашњења како се од основне долази до просечне нето зараде.

Радицима из Србије, „Поште Словеније” ће, уз радну дозволу, обезбедити и обавезан курс словеначког језика, за који држава даје субвенција, али и платити испит из познавања Устава Словеније и поштанских прописа.

Таква одлука управе словеначке државне поште наљутила је синдикате словеначких поштаре и друге запослене у „Поштама Словеније” јер сматрају да ће долазак радника са стране „нанети штету угледу словеначких поштара”.


Синдикат словеначких поштара сматра да писмоноша у Словенији мора добро да познаје словеначке и европске прописе који се односе на уручивање пошиљака.


Осим тога, оцењују да би уз повећање зарада писмоношама тај посао хтели и сами Словенци па самим тим не би морали да се „увозе” из других држава. Познаваоци словеначких прилика сматрају да, заправо, поштаре у Словенији „жуљају” њихове мале зараде, којима већ дуже нису задовољни, и да им је позив незапосленима из Србије и БиХ добродошао да поново на дневни ред врате питање повећања својих примања, те да их је заправо мало брига колико ће они који долазе у Словенију зарађивати.

У Управи „Пошта Словеније” тврде да је нето плата њиховог писмоноше у просеку 810 евра, да могу зарадити и бонус и да добијају додатак за годишњи одмор, плаћени топли оброк и трошкове превоза на посао и с посла.

Судећи по подацима које су „Поште Словеније” доставиле нашем НСЗ-у, предвиђена нето плата за поштара је 617,12 евра, док је просечна нето 731,17, и то је онда мање од онога што зарађују словеначки поштари. Ако се зна да је од 1. јануара ове године минимална зарада у Словенији 630 евра, онда то значи да се поштарима из Србије који желе да раде у Словенији исплаћује мање од минималца, па самим тим словеначки поштари немају разлога да се „љуте” на оне који пристају да раде и за плату мању од минималне зараде, што они не би пристали.

С друге стране, ако се посматра просечна плата у Словенији, која је на крају прошле године износила 1.020 евра, онда заиста словеначки поштари, који у просеку примају 810 евра, имају разлога да верују да им је зарада мала и да знатно заостаје за просеком државе у којој раде, али ниједног тренутка не смеју заборавити да је реч о државној установи и да они имају сигуран државни посао, сигурну плату, бонусе, додатке за топли оброк, превоз... Многи запослени у приватном сектору, иако имају већу зараду, на сигурност не могу да рачунају и никада не знају када ће им газда уручити отказ.

У „Пошти Србије” просек 43.138 динара

По подацима из Информатора о раду „Поште Србије”, просечна нето зарада у јануару ове године у том предузећу била је 43.138,92 динара. Плата возача износила је 41.024, достављача или поштара 37.428,79, за послове прераде поштанских пошиљки добијало се 39.466,31 динара. „Пошта Србије” на почетку године имала је 15.165 запослених, од чега 13.632 на неодређено, 1.533 на одређено време и 58 мировања радног односа.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести