Смањење пиратерије доноси 1.200 радних места

Србија брзо напредује у погледу заштите права интелектуалне својине, а 4,6 одсто БДП-а чини доходак из тог сектора, што је више од сектора рударства или енергетике. Међутим, смањењем пиратерије у Србији само један проценат, чуло се у Америчкој привредној комори поводом Светског дана заштите интелектуалне својине, отворила би се могућност запошљавања 1.200 радника.
piraterija EPA ROLEX DELA PENA.jpg
Фото: EPA (ROLEX DELA PENA)

Вршилац дужности директора Завода за интелектуалну својину Владимир Марић објашњава да су у протеклом периоду припремљени за усвајање сви закони из области интелектуалне својине, а у јуну се очекује отварање поглавља 7, које се тиче те области.

"Без озбира на постигнуте резултате, Србија се и даље суочава с низом изазова у тој области, пре свега када је реч о борби против кривотворења и пиратерије ", истакао је Марић.

Индустрије у Европи које интензивно користе интелектуалну својини креирају 27,8 одсто радних места и запошљавају 60 милиона људи. Од 2011. до 2013. године чак 42 одсто БДП-а Европе дошло је из сектора који интензивно користе интелектуалну својину.

У овој години, како каже, треба да се донесу и закони о сродним и ауторским правима који штите права аутора у музичкој и филмској индустрији.

"У земљама региона пре две године остварено је 48 милиона евра прихода по основу ауторских права. Потребно је донети и нове прописе у областима патената и жигова", рекао је Марић.

Председник Управног одбора Америчке привредне коморе Зоран Петровић истиче да је ниво пиратерије у Србији и даље висок јер износи 76 одсто, не спорећи да је остварен напредак у тој области.

"Неопходно је предузети даље кораке да би се тај проценат смањио на просек ЕУ од 29 одсто", казао је Петровић.

Циљ Коморе је да и у наредном периоду подржи напоре Владе Србије ка јачању заштите права интелектуалне својине.

Српска обавеза усклађивања нивоа заштите интелектуалне својине с онима која постоје у државама Европске уније, настала потписивањем Споразума о стабилизацији и придуживању, истиче крајем наредне године, јер се тада навршава пет година од његовог ступања на снагу.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести