Светске прилике обориле цену горива

БЕОГРАД: Цене горива на бензинским станицама падају од 20. Јануара што је резултат пада тражње као и тромесечног “нафтног рата” међу највећим светским произвођачима који је повела Саудијска Арабија повећавајући производњу, рекао је данас у изјави за Тањуг генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНКС) Томислав Мићовић.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs
Цена барела нафте на светском тржишту падала је у том период И испод 23 долара, а од 20. Јануара до сада цена литре евро премијум 95 горива у Србији мања је за 15,5 динара, евродизел је појефтинио за 20,4 динара а ТНГ је 5,1 динар јефтинији.
 
“Пре недељу дана дошло је до пораста цена нафте на светском тржишту на 34 долара по барелу што је тренд који се одржао па се може очекивати да цене горива у Србији за сада остану на постојећем нивоу или буду нешто мало ниже”, рекао је Мићовић.
 
Због мера ограничавања кретања као и рада од куће, смањеног обима индустријске производње и транспорта у Србији је значајан и пад продатих количина деривате на банзинским станицама.
 
“У односу на прву недељу марта количине продате на бензинским станицама у првој недељи априла биле су мање за 50 процената”, каже он.
 
Због рата светских произвођача нафте нафтна привреда трпи озбиљне последице а неопходно је да преживи како би омогућила адекватно снабдевање привреде и потрошача после успостављања нормалних токова.
 
“И нафтне компаније које се баве продајом деривате од рафинерија ка потрошачима у овом тренутку озбиљно преиспитују даљи опстанак, јер удар је такав да га неће сви преживети”, каже Мићовић.
 
Он очекује да до сада саопштене економске мере Владе Србије на нафтни сектор утичу по питању радног права, кроз зараде.
 
“Нафтни сектора се труда задржи запослене колико год је могуће без обзира што су знатно промењене околности пословања”, рекао је он И подсетио да је бензинским станицама ограничено и радно време.
 
Додаје да се и у овом сектору размишља о “дану после” где би се подршка државе могла видети кроз давање гаранција предузећима купцима деривата да ће преузете количине од нафтног сектора бити и плаћене.
 
“Рецимо код компанија које се баве превозом путника тренутно посла нема а да би оне у једном тренутку почеле пословање и кренуле ка некадашњем нормалном пословању биће потребне гаранције државе за њихове трошкове”, каже Мићовић.
 
УНКС је благовремено је послало предлог мера Влади Србије, каже Мићовић и додаје како нафташи очекују да ће мере бити доношене сукцесивно, у дужем року, како би биле подршка враћању појединих сектора привреде у нормалне услове пословања.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести