Тешко је живети у Суботици и Зрењанину

Од петнаестак градова у којима званична статистика мери однос просечне плате и зараде, најтеже је грађанима Суботице, Зрењанина и Лесковца. Становницима ових градова, онима који раде и примају плату, недостаје највише пара

да покрију трошкове хране, становања, грејања, транспорта и осталих ставки из потрошачке корпе.

Најскупља потрошачка корпа у Србији у августу, последња коју је статистика измерила, била је у Зрењанину - чак 73.424 динара. Просечна зарада запослених Зрењанинаца износила је 43.482 динара, без пореза и доприноса, и за корпу им је била потребна 1,69 плата. Суботичанима је за животне потрепштине тешке 70.431 динар, требала 1,7 плата од 41.338 динара. Корпу тежу од просечне републичке, која износи 66.069 динара, тешко су пунили и становници Сремске Митровице. Они, наиме, кући носе коверте са 41.511 динара, а трошкови живота у том граду су добрано већи - 68.778 динара. И новосадска корпа је папрена и после зрењанинске, најтежа је у Србији. Износи 73.258 динара, али Новосађани у просеку зарађују 51.043 динара па им је лакше да је напуне него Суботичанима или Зрењанинцима, који веле да је ситуација још тежа јер статистика, када мери куповну моћ, бележи само исплаћене зараде, те се у њој не виде они који немају посао, који не примају редовне плате ...

- Плаћамо вероватно најскупље грејање и гас у земљи, а флаширану воду купујемо већ годинама. Притом, мноштво је незапослених, а и оних који зарађују око 20.000 динара. У нашој породици радимо супруга и ја, и укупна примања су нам око 60.000 динара, чак смо и задовољни јер примамо редовне плате, за разлику од многих комшија  - каже за наш лист Зрењанинац Војислав М. и додаје да је у Новом Саду или Београду дост тога јефтиније, јер,  много је радњи и већи је избор.  

Поменимо, просечна потрошачка корпа у Србији посматраног месеца износила је 66.069 динара, док је плата била 45.610 динара. Рецимо и то да најлакше животне трошкове покривају Београђни, којима је за то довољна 1,22 месечна зарада. Запослени у престоници имају 56.616 динара на крају месеца, а просечна потрошачка корпа у том граду износи 69.342 динара. 

Иначе, ако се ови подаци упореде са прошлогодишњим, за исти месец, види се да нема велике разлике у џеповима и на трпезама грађана петнаестак градова које статистика прати. Зрењанинцима је, рецимо, лане било мао лакше јер им је зарада била за кои динар већа, а корпа лакша, те им је за трошкове требала 1,66 плата. Ни лане, као ни сада, ни у једном граду није се зарађивало довољно за трошкове из потрошачке корпе. Иначе, куповну моћ изнад републичког просека имају само Београд, Панчево, Крагујевац, Зајечар и Нови Сад.

С. Глушчевић

 

Шта научимо за 444 динара

За алкохолна пића и дуван, од оног што зарадимо, месечно дајемо 5.180 динара, а одевамо се и обувамо за 3.214 динара. За рекреацију и културу, према статистици, издвајамо 3.212 динара, за здравство још мање - 2.375 динара, а најмање за образовање - тек 444 динара.

 

Цео текст прочитајте у нашем штампаном издању за среду, 12. новембар

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести