У кафанама се 95 одсто ракије попије на црно

Неспоразуми на релацији инспекцијске службе – привредници одавно су познати. Први се жале да привредници нису ажурни те да посете инспектора доживљавају као кулук. Други сматрају да оне који легално послују инспектори контролишу и редовно и ажурно.
rakija.jpg
Фото: freeimages.com

За то време, колеге из  сиве зоне мирно раде без стреса од инспекцијских служби. Та прича не смета само привредницима већ због тога трпи и државна каса. Колико је то у појединим сегментима алармантно, недавно је објаснио секретар Одбора за трговину у Привредној комори Србије Жарко Малиновић.

"У Србији се у кафићима, ресторанима и свим другим угоститељским објектима чак 95 одсто ракије сервира на црно", навео је Малиновић и додао да нема података о пореклу, а да ни порез није плаћен.

Тако гости пију непроверена пића, што може бити опасно по здравље, плус – не плаћа се порез.

Произвођачи очекују да им надлежни склоне такву конкуренцију, а инспектори који их контролишу – да боље сарађају. А да су обе стране за то заинтересоване, показао је пројекат за боље услове пословања који код нас у сарадњи раде Америчка агенција УСАИД и Привредна комора Србије.

Назив пројекта је „Дан отворених врата с инспекторима”. Већ је одржан у Београду и Нишу а у Новом Саду биће ове седмице. На свим скуповима тражила се „столица више”. Привредници су желели да разговарају с инспекторима у четири ока.  То је истовремено било и прилика да се провере ефекти новог Закона о инспекцијским службама који је се примењује већ годину дана.

"Србија има савремен Закон о инспекцијском надзору", каже виши стручни саветник за боље услове пословања у УСАИД-у Милан Стефановић. Осим контрола и казни, предвиђена је и саветодавна улога и посете инспектора. Приметили смо да на овим сусретима има највише интересовања за рад Пореске и Тржишне инспекције.

Жарко Малиновић сматра да би инспектори морали да рационалније организују контроле. Подаци говоре да предузетници и правна лица годишње имају бар шест посета инспектора и да на то изгубе сате и сате. Пошто у бизнису данас буквално важи „Време је новац”,  јасно је да би боља координација донела уштеде.

Што се тиче привредника, они сматрају да данас њихов рад контролишу инспектори који примењују море законских и подзаконских аката које је тешко и знати, а камоли применити.

"Радиш како сматраш да треба и надаш се да си с те стране све погодио", каже Новосађанка Драгана Ђурковић Тасић из образовног центра „Нова визија”.

Убудуће би требало да  буде лаше јер се коморски систем ту укључује  активније. Осим Привредне коморе Србије, и Регионална комора из Новог Сада намерава да настави такве акције разговора и упознавања привредника с надлежнима. После инспекцијских служби, позиве ће добити и комунална предузећа и фондови, па и банке, ако буду желеле.

Инспекција рада запослила 800 људи

Запошљавање радника на црно било је код нас годинама начин да незапослени зараде а газде приштеде за доприносе. Тако је било све док се нису променили прописи. Уколико Инспекција рада затекне радника на црно, послодавац има обавезу да га запосли. По подацима те службе за Јужнобачки округ, током првих девет месеци ове године тако је посао добило 800 радника.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести