Унија послодаваца затражила додатно кресање такси и давања

БЕОГРАД: Унија послодаваца Србије упутила је Влади предлог пакета 5+3 мере за ревитализацију привреде и минимизирање утицаја пандемије на националну економију.
privreda
Фото: freeimages.com
Пакет од пет мера предложен је председници Владе Ани Брнабић, док је сет предлога за измену Закона о раду послат на адресу министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ðорђевића, саопштено је из Уније послодаваца.
 
Поздрављајући досадашње мере Владе за подршку привреди, Унија послодаваца у предлогу мера препоручује смањење ПДВ-а у најтеже погођеној области туризма и угоститељства на 10 посто и плаћање ПДВ-а по реализованој фактури, почев од 1. јануара 2021.
 
Поред тога, послодавци предлажу укидање обавезе документовања неопорезованих трошкова накнада превоза за долазак и одлазак запослених са радног места, смањење износа локалних комуналних такси за 30 посто, као што су, на пример, надокнаде за истицање фирме, и одлагање плаћања новоуведене еко таксе до 1. априла 2021. године.
 
Уз наведени пакет, Унија сматра веома битним и да јавни сектор благовремено испуњава све доспеле новчане обавезе из уговора и комерцијалних трансакција са приватним сектором.
 
„Досадашње мере Владе Србије представљале су велику помоћ привреди Србије, ту пре свега мислим на исплату минималне зараде и одлагање плаћања пореза и доприноса за јануар 2021. године. Међутим, те мере нису довољне за дубину кризе у којој се цео свет, па и наша земља налази“, каже Срђан Дробњаковић, директор Уније послодаваца.
 
Додаје да „што пре то разумемо и што раније применимо нове мере, то ће последице бити мање“.
 
„А последице само у првом кораку прете предузећима, јер уколико падну промети смањиће се и уплате у буџет, док би нова отпуштања додатно оптеретила социјални део буџета“, наводи Дробњаковић.
 
Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, послодавци предлажу да се запосленима омогући коришћење прошлогодишњег годишњег одмора и након 30. јуна текуће године, као и да уколико се исти користи из делова не постоји ограничење да први део не сме бити краћи од две недеље.
 
Такође предлажу да накнада зараде због привремене спречености на рад у трајању од 30 дана иде о трошку Фонда за здравство Републике Србије, а не о трошку послодавца, те да се поједностави процедура давања сагласности надлежног министра у случају да послодавац има, услед прекида рада или смањеног обима посла, потребу да упути запосленог на одсуство дуже од 45 радних дана, уз накнаду зараде од 60 посто.
 
Унија послодаваца наглашава да је до сада наилазила на високо разумевање Владе Србије и да овога пута такође очекује у најкраћем року организацију састанка, на коме би се заједнички тражило решење које је најбоље за све.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести