За Русију отишло 10.600 тона меса

Производња свињског меса у Србији прошле године повећана је 12,5 одсто, а залихе свињских производа 46,3 процената у односу на 2014. Реализација је повећана, истакнуто је на седници Групације кланичне индустрије

у Привредној комори Србије, око 12,7 одсто.

Производња говеђег и телећег меса смањена је 11,2 процента, као и залихе 40,5 одсто, а и реализација је смањена око 3,1 процента. По подацима Групације кланичне индустрије, производња полутрајних кобасичастих производа бележи пад од близу десет процената, производња барених кобасичастих производа мања је 3,2 одсто, а производња полутрајних месних конзерви око 39 процената. Производња трајних кобасица прошле године била је већа око 14,4 одсто у односу на 2014. годину, а месних конзерви око 8,1.

Секретар Удружења за пољопривреду у ПКС-у Ненад Будимовић истиче да је прошле године увезено више од 20.000 тона свежег, расхлађеног и замрзнутог меса и за то издвојено 46,6 милиона долара. У исто време извезено је 12.000 тона тог меса, вредног 27,7 милиона долара. На руско тржиште извезено је 10.600 тона, а остатак у земље ЦЕФТА региона. Оцењено је да је смањени извоз свињског меса на традиционална тржишта Црне Горе и Македоније последица вишка свињског меса из Европске уније.

Групација кланичне индустрије бавила се и проблемом с којим је суочена домаћа индустрија меса по питању вакцинације против класичне куге свиња. На међународном тржишту забрањен је промет живих свиња, свињског меса и производа од свињетине из земаља у којима се појави свињска куга, што, како је иста-
кнуто, веома погађа државе које имају тржишне вишкове тог меса, али и повећава захтеве за извоз. Слична ситуација је и у Србији, која има статус земље с обавезном вакцинацијом свиња од класичне куге. То је, закључено је у Групацији, узрок поремећаја у производњи и унутрашњем промету свиња, као и мера која спутава развој и унапређење прозводњу свиња и производа од свињског меса.

Љ. М.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести