„Дневник” сазнаје: У Основном суду у Бечеју биће настављено суђење за крађу скупоцене виолине

Суђење Предрагу Јовишићу (43) из Старе Пазове и Ненаду Симетићу (51) из Темерина, оптуженима за крађу скупоцене виолине музичком уметнику Лајку Феликсу могло би да буде окончано до краја месеца.
lajko feliks
Фото: Youtube Printscreen

Како “Дневник” сазнаје, очекује се да ће доказни поступак бити готов за десетак дана и да ће након тога бити донета пресуда оптуженима за крађу инструмента из 1800. године.

На последњем рочишту, одржаном у Основном суду у Бечеју 22. октобра, Ненаду Симетићу је замењен притвор за кућни притвор, док је одлучено да Предраг Јовишић и даље остаје иза решетака.

Суђење Јовишићу и Симетићу оптуженима за крађу скупоцене виолине, почело је у сптембру када су саслушани сведоци. Претходно су, на припремном рочишту, двојица оптужених остали код своје одбране да нису учествовали у крађи инструмента, док је Тужилаштво поновило наводе из оптужнице. Подсетимо, скупоцена виолина, марке „Доменико Монтано”, украдена је 1. новембра 2019. године у Бачком Петровом Селу, а пронађена је неоштећена месец и по касније у Новим Бановцима.

Оперативци новосадске Криминалистичке полиције, заједно с колегама из Сремске Митровице, ухапсили су Симетића и Јовишића, док је његов брат Ненад Јовишић, такође из Старе Пазове, „пао” 31. децембра. Он је с Тужилаштвом склопио споразум о признавању кривице па му је изречена казна од шест месеци кућног затвора. Он се, иначе, терети за прикривање.

Скупоцени инструмент музичару, кога често називају генијем и „војвођанским Паганинијем”, украден је 1. новембра прошле године око поднева из аутобила „доy” суботичких регистрација паркираног у Улици Арпада Балажа.

– Тог дана сам са супругом дошао у Бачко Петрово Село да посетимо гробље на празник Сви свети – испричао је после крађе Феликс. – Виолину, иначе, свуда носим са собом, али нисам хтео да је уносим на гробље, па сам је оставио у коферу на задњем седишту у колима. Када сам се вратио, инструмента није било.

Иако се првобитно говорило да је вредност скупоцене виолине око пола милиона евра, вештачењем је, како сазнајемо, процењено да она кошта око 250.000 евра.

Музичар је виолину изнајмио од једног колекционара из Беча да би на њој свирао. Ради се о врло реткој виолини – на целом свету има само 15 таквих. Осим што је из 1800. године, њена особеност се огледа и у томе што је направљена у италијанском граду Кремони и врло је квалитетна.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести