Осморица држављана Србије у свету већ служе доживотну робију

Србин Иван Рудић (36) осуђен је у Италији на доживотну робију због убиства Консолата Инђенуа у лето 2019. године и тако се, поред Игора Вацлавића и Тонија Крстића, уписао на неславни списак наших држављана који су у овој земљи добили максималну казну.
e
Фото: pixabay.com

Да подсетимо, Рудићу се судило због убиства пријатеља, кога је после свађе у бару претукао до смрти, па бацио са литице да би изгледало као да је несрећни Консолато пао у провалију. Рудићев друг, румунски држављанин Михаји Апопеј, осуђен је на две године робије због прикривања злочина.

Пре Рудића, на доживотин затвор ове године осуђен је Чаба Дер из Чантавира, код Суботице. Њему је 3. марта суд у Мађарској изрекао доживотну робију због убиства Ивана Сердарушића у Амстердаму и Ласла Ветуле у Будимпешти, пренели су мађарски медији.

Пресуда, међутим, још није коначна. Тужилаштво је уложило жалбу на пресуду, тражећи да се искључи могућност условног отпуста. Дер и његов адвокат такође су уложили жалбу.

Према оптужници, Дер је у јулу 2018. године отпутовао у Амстердам. Најпре је 30. јула, са периком на глави, само проверавао терен – локал у којем је седео Сердарушић, да би се потом, истог дана, вратио у поподневним сатима, са промењеним изгледом, када је пуцао жртви у потиљак и затим побегао. Ово убиство забележиле су камере из локала.

Два месеца касније, 19. септембра 2018, нашао се са Ласлом Ветулом, дилером дроге из Мађарске, иза тржног центра у Будимпешти. Дер је жртви предао пакете са заслађивачем, уместо са кокаином, што је Ласло открио, јер је желео да проба робу, након чега га је Дер упуцао у главу и његово тело бацио у поток.

Након ових убистава, користио је лажна документа како би се скривао.

Током поступка Дер је најпре признао, а потом и негирао да има везе са убиством у Будимпешти, док је што се тиче убиства у Амстердаму рекао да је само желео да заплаши жртву.

На казну доживотног затвора у Италији осуђен је и Норберт Фехер (38), односно Игор Вацлавић, Игор Србин или Игор Рус. Тај српски држављанин, пореклом из Суботице, познат је широм Европе по својим монструозним злочинима. Деловао је првенствено на простору Италије и Шпаније, где је одузео пет живота. Признао је да је убио два полицајца Цивилне гарде, као и једног фармера, док је у Италији осуђен за два убиства.

Вацлавић је оптужен за 11 злочина. Налази се у затвору у Сарагоси у Шпанији, где је оптужен за још три убиства, које је починио пре него што је ухапшен децембра 2017. године.

Можда најпознатији држављанин Србије који је у Сегедину осуђен на доживотни затвор је Маринко Магда због 14 убистава на северу Војводине и у јужној Мађарској. Њега је Врховни суд Мађарске правоснажно осудио 1996. године, након процеса који је пратила читава земља. Ухапшен је јануара 1994. године у Сегедину у свом стану и осуђен на доживотни затвор. Међутим, по закону му је омогућено да после 25 година проведених иза решетака тражи условни отпуст.

Пре две и по године тај његов захтев одбијен јер, како је проценио суд, није изразио жаљење због злочина почињених из користољубља.

Маринко Магда казну у Мађарској служио је у затворима Шатораљаујхељу и Шопронкохиду, а пре две и по године премештен је у познати затвор „Чилаг” у Сегедину, како су писали мађарски медији, на сопствени захтев да би био ближи породици.

Српски држављанин Срђан Т. првостепено је осуђен на доживотни затвор због убиства трансексуалца турског порекла Ханде У. (34) у јануару 2015. у Бечу. Наиме, суд је утврдио да је злочин починио из користољубља јер је жртви после сексуалног односа украо 3.000 евра и два мобилна телефона.

Срђан је био оптужен за убиство с предумишљајем, а током суђења појавиле су се још неке проститутке које су га оптужиле да им је претио гасним пиштољем и да је покушао да их опљачка.

У америчкој држави Охајо на доживотну робију осуђен је Драган Секулић. Он је осуђен због оптужбе због свирепог убиства бивше супруге Жељкеда је у децембру 2015. испалио 15 хитаца у бившу супругу на паркингу у градићу Масилону. Приликом изрицања казне, судија му је рекао да нема право да тражи помиловање. Због претходних оптужби за насиље у породици, на доживотну казну додато му је још 14 година затвора.

Убиство бивше супруге, иначе медицинске сестре, правдао је тиме да је био у афекту јер је сазнао да је у вези с колегом, те да је „имао прекид филма у глави јер је реч о црнцу”.

Казну доживотног затвора у Шведској служи Мијаило Мијаиловић због убиства министарке спољних послова Ане Линд у септембру 2003. у тржном центру у Стокхолму.

Шефицу шведске дипломатије, која је у тренуту убиства била без телохранитеља, ножем је избо у груди и стомак, али није утврђено да је злочин био политички мотивисан. Иако се бранио да му је „унутрашњи глас” наредио да убије министарску, психијатри су утврдили да је у тренутку убиства био ментално здрав.

Мијаиловић казну служи у затвору Кумла, где је ножем напао једног затвореника, због чега је био у изолацији. Претходно је осуђиван 1997. године јер је свог оца напао кухињским ножем и тешко га повредио. Раније му је суђено и за телефонско узнемиравање двеју жена, те илегално поседовање оружја.

Интересантно је да нико од најпознатијих вођа организованих криминалних група с ових простора, које су осуђене у иностранству, није послат доживотно у затвор, већ, рецимо, на 18 година, колико је осуђен Лука Бојовић у Шпанији, или две деценије робије, коју је пореклом Зрењанинац  Зоран Јакшић добио у Перуу због дроге.

М. Бозокин

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести