Ова бактерија изазива СМРТ, ПОБАЧАЈ И МЕНИНГИТИС а нашла се у ОТРОВНОМ КАЈМАКУ

Инфекција листеријом била је смртоносна за петоро људи у Аустрији, а аустријска млекара "Глогниц" морала је да прекине производњу због сумње да су неки њезини производи били извор ове бактере.
1
Фото: Pixabay, ilustracija, Wikipedia, javno dobro, kombo

Сада је Србин који је водио озлоглашену млекару осуђен на 13 месеци затвора.

Како је Дневник писао, бивши генерални директор млекаре (39) из Доње Аустрије, пореклом Србин, осуђен је пред судом у Винер Нојштату на 13 месеци затвора због убиства из нехата и наношења телесних повреда пошто је у кајмаку који производи пронађена бактерија листерија, чија је конзумација довела до смрти пет особа, и заразила двоје,међу којима и бебу.

Бивши генерални директор млекаре Глогниц суочио се с тешким оптужбама на суђењу у Бечком Новом Месту, укључујући и убиство из нехата. Између 2020. и 2022. смртоносна листерија се наводно појавила у делу фабрике у којој се производе млечни производи, попут кајмака и сира. Због листерије преминуло је петоро људи, а шест их је оболело. Беба којој је потврђена листериоза добила јој је још у стомаку мајке, која се њоме заразила, због чега је прерано рођена. Девојчица је преживела по живот опасну сепсу.

Листериоза је акутна заразна болест узрокована инфекцијом бактеријом Listeria monocytogenes. То је ретка и врло опасна бактерија, која у најтежим случајевима може бити смртоносна. У наш организам најчешће улази путем контаминиране хране, односно заражене хране, као што су млечни производи или сирово и недовољно опрано поврће. Широко је распрострањена, од природе, преко животиња (сисар, птице, инсекти – пауци), до хране.

Листерија се може развити на температурама испод 0 степени Целзијуса и до 45 степени. То значи да се може размножавати и у хладњаку, што је чини посебно опасним.

- Листерија је врло опасна бактерија, најчешће се налази у одводима, у овом случају одводима у објектима за производњу хране. Довољно је да радници ходају преко тих површина и да бактерије остану на њиховим чизмама и ципелама и тако дођу до погона где се храна пакује, сортира или производи - казао је проф. др Драгојло Обрадовић, председник Удружења микробиолога Србије.

Како долази до контаминације

Из Градског завода за јавно здравље Београда наводе да поврће може бити контаминирано листеријом кроз тле, а храна може бити контаминирана током процеса припреме. Бактерија се може размножити до те мере да је могућа болест у процесу дистрибуције или складиштења хране.

- Контаминација је могућа и пре и после термичке обраде, добијете добру храну, али онда се она контаминира у процесу паковања или сортирања - објаснио је проф. Обрадовић.

Листерија је честа бактерија у млеку и млечним производима, код трудница може проузроковати спонтани побачај или превремени порођај, а када захвати централни нервни систем, проузрокује менингитис.

Од тренутка инфекције може проћи неколико дана до појаве првих симптома, али може проћи и дуже, чак и неколико месеци. Инкубација обично траје од седам до 30 дана, најчешће 21 дан.

Особе које имају већи ризик од инфекције су старе особе, труднице, новорођенчад, болесници с малигним хематолошким болестима и особе ослабљеног имунитета. У већини случајева симптоми су: мучнина, грозница, болови у мишићима,  дијареја, укочени врат, главобоља, збуњеност, конвулзије,  проблеми с равнотежом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести