У Новом Саду пет озбиљних крађа дневно

У распореду суђења новосадског Основног суда за мај готово сви окривљени се терете за кривична дела крађе, која се односе на вредности украдених ствари веће од 5.000 динара.
kradja, pixabay.com
Фото: pixabay.com
За прва четири месеца ове године, али и лане, на подручју Новог Сада почињено је, у просеку, око пет крађа дневно.

Тим делима се обично баве слабо ситуиране особе, без довољно новца за основне потрепштине. Они циркулишу по улицама и атарима, и где год опазе нешто згодно за њих, а да се може понети, долазе по то и узимају. Односе оно што могу понети и продати. Врста транспорта им одређује плен. Ако имају трицикл, онда и краду мање количине, а ако је у питању караван, апетити су већи. По броју почињених дела може се закључити кад је цена секундарних сировина, гвожђа, бакра, отишла горе. Пре неколико дана су на Темеринском путу украдена из ограђеног дворишта три или четири (празна) прохромска бурета за пиво, иако их је било много више. То је полиција одмах расветлила. Штета можда и није превелика, али ако се лопови намаме, посете учестају.

– Полицијска испостава Клиса покрива највећу територију на подручју града – каже за „Дневник” заменик командира те испоставе Дејан Миљаковић. – У последње време углавном су на мети крадљиваца бицикли и секундарне сировине с отворених простора на којима није нешто ограђено и где капије нису закључане. На нашем подручју су, између осталог, изразито посећена Најлон пијаца и ванградска насеља. У Ченеју, на пример, нема крађа у последње време, али понекад крадљивци сврате на салаше и у издвојене куће ван насеља у којима људи бораве повремено. Одатле, најчешће ноћу, присвајају предмете који би брзо могли да се продају по повољној цени, на пример алат, косачице, цеви, алуминијум... Био је раније случај да су однели капију, али то смо расветлили. Иначе, тамошњи власници не остављају у кућама вредније ствари, као на пример накит, новац...

Наш саговорник додаје да су недавно расветлили случај крађа и тешких крађа акумулатора из камиона уз више обијања возила које су одрадили отац и малолетни син који је одбегао из Казнено-поправног завода у Крушевцу.

– Открили смо их вишемесечним оперативним радом, а доказали смо дело и преко отисака прстију. Они су дошли из источне Србије у Нови Сад, где имају родбину, били су мало код њих и понадали се да ће се у већем граду овајдити и лако прикрити – прича Миљаковић.

Инспектор се присећа да се ти осумњичени терете да су узмимали акумулаторе и касетофоне и продавали плен и на Најлон пијаци.

– Неке крадене ствари пронашли смо код њих и вратили их власницима. Саслушани су у присуству браниоца и признали су дела. Малолетник, кога смо открили пре привођења сакривеног испод кревета код рођака, одмах је спроведен назад у Казнено-поправни завод. Они су користили „опел кадет суза”, модел који из неких непознатих разлога неретко воле да користе крадљивци – примећују у полицији.

Миљаковић објашњава да се тим „послом” најчешће баве старији малолетници или млађи пунолетници, обично догурају са школовањем максимално до краја основне школе. Међу њима је доста зависника од наркотика па се многи и одлучују на тај вид зараде ради набавке доза.   


Грађани морају бити опрезнији

Наш саговорник наводи да се на Најлон пијаци повремено дешавају крађе, у тренутку кад људи накратко оставе новчаник или торбицу, на пример, на крову, или хауби аутомобила или на тезги да би нешто обавили, платили. Међутим, крадљивцима је довољан моменат да препознају прилику и не пропуштају је.   

– У последње време yепних крађа на тој локацији није било, првенствено зато што су многе екипе извршилаца смештене из браве, а и наши опретивци су стално на терену. Ипак, у време пољоприврденог сајма су пристигле особе из других делова земље који живе од таквих активности па смо појачали мере на њиховом откривању на подручју целог града. Стога, апелујемо на грађане да се обазриво понашају према својим вредним предметима. За крађу је потребан згодан моменат и мало среће. Ми њих пронађемо, али на вађење докумената, која су неретко била уз паре, могу да се потроше време, новац и живци – закључује Миљаковић. 


  – Лична документа углавном имају, али није реткост да се лична адреса не поклапа са стварним боравиштем. Није реткост да им „пасивизирамо адресу” па потом имају проблем при легитимисању. Махом ти лопови раде такву врста крађа јер немају предзнање за сложеније послове. Ипак, појаве се и они који се у правом тренутку на правом месту маскирају па их камере не сниме на лицу места – додаје он.

М. Вујачић 

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести