Заплењена дрога завршава у пећима ТЕНТ-а

У Термоелектрани „Никола Тесла“ у Обреновцу уништено је више од 1, 4 тоне марихуане, коју су запленили припадници Министарства унутрашњих послова.
МУП Србије
Фото: МУП Србије

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да је држава одлучна у својој борби против нарко-дилера који трују нашу децу и додао да дрога коју заплене припадници полиције заврши овде у термоелектрани, уништена. Он је подвукао да лаке и тешке дроге не постоје и да ће се хапсити и они који продају један yоинт и они који продају килограме дроге.

- Ова дрога која је била намењена да трује нашу децу, уништена је. Нема већег отрова од дроге. Сви који трују нашу децу заслужују да робијају.  Пошто немају савест да их казни, казниће их држава. Хапсићемо за један yоинт, као што ћемо хапсити и за килограм дроге, нема разлике и нема малих и великих дилера. Сваки ситни дилер, свака самопроглашена певачка звезда, свако ко продаје дрогу биће предмет нашег рада и даћемо све од себе да га ухапсимо и предамо правосуђу. Залажем се за промену политике према трговцима наркотика и за што оштрије санкције за сваког од њих, а посебно за оне који дрогу продају малолетницима или млађим пунолетницима, за мене је то покушај убиства - истакао је Вулин.

- Свако ко продаје један yоинт, продавао би и килограме дроге, само да добије прилику. Нема разлике између наркотика и нема лаких и тешких дрога и док је Александар Вучић председник Србије, а ја министар полиције, марихуана неће бити легализована. Родитељи чувајте децу, то држава не може за вас, а ја ћу дати све од себе да свако ко продаје наркотике заврши иза решетака на што дужи период - поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Поступак уништавања 1.458,2 килограма дроге спровела је Комисија за контролу поступка уништавања одузетих психоактивних контролисаних супстанци Владе Републике Србије, чији је председник начелник Службе за борбу против дрога, а чланови су представници Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Министарства заштите животне средине, владине Канцеларије за борбу против дрога и Управе царина. Такође, присуствовали су и представници Вишег суда у Пироту и Вишег јавног тужилаштва у Пироту.

Акција спаљивања дроге било је и раније у обреновачкој термоелектрани. Подсетимо, средином децембра 2019. године спаљено је 880 килограма разних врста наркотика, а у још неколико наврата те године спаљено је 998 килограма дроге коју је полиција запленила.

У 2017. години, у јулу и октобру, уништено је 1.360 килограма наркотика и других психоактивних супстанци које је полиција запленила у претходном периоду.

У обреновачкој термоелектрани је 7. децембра 2013. спаљено 1.740 килограма наркотика, који на илегалном тржишту, како је тада речено, вреде 15 милиона евра. То је до сада највећа количина спаљене дроге.

Уништавања наркотика је било и 2014. године, када је 7. новембра у Обреновцу спаљено 565 килограма дроге, вредне више од милијарду динара.

Следеће, 2015. године, МУП је спровео две акције спаљивања дроге која је заплењена на илегалном нарко-тржишту Србије. Најпре је 20. фебруара у ТЕНТ-у спаљено 370 килограма разних врста наркотика, да би већ 14. мајаисте године уследило ново уништавање дроге: у пећима „Николе Тесле” спаљено је 446 килограма дроге уличне вредности милијарду динара. По подацима МУП-а, тада је уништено више од 25 килограма хероина, око 415 килограма марихуане, више од килограм хашиша, као и више од четири и по килограма психоактивних супстанци које се користе као смеша за увећање масе наркотика. Уништена дрога и остале психоактивне супстанце биле су ускладиштене у Полицијској управи у Јагодини.

Како је раније објављено, студијом о процени утицаја спаљивања заплењених наркотика и цигарета на животну средину, коју је урадио Машински факултет у Београду, предвиђено је да се у Термоелектрани „Никола Тесла” може спаљивати 50 килограма дроге на сат, на температури између 800 и 1.200 степени Целзијуса. Студијом је утврђено да заплењене материје спремне за сагоревање морају бити спаковане у нумерисане папирне вреће, с пратећим документом о врсти и количини.

Студијом је, такође, предвиђено да се током читавог процеса спаљивања наркотика мери загађеност ваздуха да би се предупредила било каква штета по животну средину и здравље људи.

У земљама Европске уније практикује се да се заплењена дрога уништава сваке године да се не би таложиле велике количине наркотика и да би се јасно водиле евиденције о заплени.

Д. Николић

М. Бозокин

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести