Брнабић: Нема потребе за хитним мерама

РАШКА: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да нису потребне хитне мере због загађености ваздуха, наводећи да загађење није веће него претходних година.
 Premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

"Као што је навела Агенција за заштиту животне средине, загађење није веће него претходних година. Јесте горе ових дана у неким градовима због метеоролошких услова, магле, због тога што није било снега и нема кошаве", рекла је Брнабић новинарима у Рашки где је обишла постројење за прераду отпадних вода.

Премијерка је истакала да ће се стање побољшати како се буду промениле метеоролошке прилике.

Брнабић је истакла да то, свакако, није довољно добро стање животне средине, али да ће се оно континуирано побољшавати, како се буду спроводили планирани пројекти за заштиту животне средине.

"И свакако ће се унапређивати како будемо имали више људи прикључених на системе централног грејања, са ригорознијом контролом техничких прегледа, са више шума, гасификацију…”, рекла је она.

Брнабић је нагласила да нико не бежи од тога да се мора урадити много тога у области заштите животне средине, јер деценијама ништа није улагано у то.

Подсетила је да још увек око 10 одсто топлана у Србији користи мазут, што је, каже, недопустиво и мора да се промени.

"Мењали смо, али 10 одсто је остало. Имамо још 15 одсто топлана на угаљ”, приметила је Брнабић.

Премијерка је подвукла да је управо зато уложено 500 милиона евра у гасификацију, као и да се преговара са немачким КфЊ за пројекат у оквиру којег би топлане са мазута или угља прешле на биомасу.

“Дакле, не постоје хитне мере, нема потребе за хитним мерама”, поновила је она.

Осврнула се и на препоруку министра просвете школама да скрате наставу, рекавши да за тим нема потребе.

"Разумем да сви желе да буду супер министри и да изађу у сусрет неким популистичким мерама, али нема потребе за тим. Изађите и објасните грађанима о чему се ради, шта радимо и шста ћемо радити", апеловала је Брнабић.

Она је навела да се све мора гледати на годишњем нивоу које су земље и градови најзагађенији.

"То што каже сајт ''Аирвисуал'' је поређење ''бабе и жабе''. Не можете да поредите град у зимском и град у летњем период, уз то мерне јединице у Србији нису исте као негде другде", приметила је Брнабић.

Упитана да ли се касни са новим мерама, Брнабић је рекла да се не касни, јер надлежни, каже, нису почели да раде од јучерашњег састанка радне гурпе, већ се ради у континуитету.

Брнабић је навела да је у континуитету уложено више од 450 милиона евра за филтере за термоелектране или 500 милиона евра за ширење гасоводне мреже, управо да би се омогућила изградња систем централног грејања, који је много повољнији за живостну средину.

Додала је да су у буџету предвиђене субвенције за куповину електричких хибридних возила, али да су, када се та вест појавила, уследиле критике да се субвенционише најбогатији слој становништа.

"Када улажемо у обновљиве изворе енергије, питање је зашто улажемо у то, када имамо субвенције за елеектрична возила - зашто субвенционишемо нешто што ће моћи да купе само најбогатији, а када имамо загађење - зар нисте закаснили? Не, идемо својим темпом, најбрже сто можемо, одговорни смо према животној средини", рекла је Брнабић.

Како каже, јучерашњи састанак одржан је зато што није била задовољна како је влада до сада комуницирала на ову тему и што грађанима није предочила шта је све до сада урађено.

Брбнабић је навела да и локалне самоуправе могу са “својом” привредом да виде да привреда угради филтере, где би можда могла и држава да помогне субвенцијама, те да би, можда, била потребна боља наплата накнаде за заштиту и унапређење животне средине од загдајивача.

"Низ је механизама који постоје у законима, а недовољно се користе и зато можда треба да постоји једна радна група или тело која ће ''утегнути'' то и имплементирати све законе које постоје", рекла је Брбнабић и навела да ће за то бити довољно средстава.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести