Чекајући измене закона, маме страдају

НОВИ САД: Закон о финансијској подршци породици са децом почео је да се примењује 1.јула прошле године и у првих годину дана на породиљском одсуству било је 33.017 мама.
1
Фото: Dnevnik.rs

Држава је за њихове зараде издвојила 7,2 милијарде динара, док је накнаду за негу детета примало 24.537 мајки и 115 очева. Из буyета Србије за те сврхе исплаћено је 5,6 милијарди динара.

Првих месеци од примене Закона о финансијској подршци породици са децом појавили су се проблеми с новим начином обрачуна боловања породиљама. С малим месечним износима које су добијале као накнаду за породиљско одсуство одмах су се суочиле мајке које нису имале 18 месеци радног стажа у континуитету и породиље које су радиле на црно или су годинама волонтирале у некој фирми. Исти проблем имале су и мајке предузетнице, оне које имају децу с инвалидитетом, као и оне чије су зараде биле веће од три републичке просечне плате.

Према истраживању портала “Бебац”, годину дана од почетка примене Закона о финансијској подршци породицама да децом, више од 13.000 мама у Србије, по различитим основама, сваког месеца трпи штету због обрачуна накнада за боловање . Нижу месечну накнаду у односу на плату коју су имале пре одласка на породиљско боловање, а радиле су мање од 18 месеци, има 5.311 мама. Нижу накнаду примале су и 4.463 маме које су имале радни стаж од 6 до 12 месеци пре отварања боловања и 3.373 њих с мање од шест месеци стажа.


Бесплатни телефон за пријаву несавесних послодаваца

Бесплатним позивом на телефонски број 0800 300 307 и бирањем опције 2, труднице и породиље од сада могу лакше и брже могу директно Инспекцији рада пријавити послодавце који су прекршили закон и ускратили им нека од њихових права.

„Држава жели да заштити све труднице, породиље и мајке и омогући им остварење свих права која им припадају. Инспекција рада ће се са дужном пажњом посветити овом проблему и верујем да ћемо увођењем ове линије успети да станемо на пут онима који су себи дали за право да ускрате трудницама и породиљама оно што им законом припада, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. На сајту Министарства у оквиру категорије „Регистри” редовно ће бити ажуриран посебан списак оних послодаваца за које се докаже да су прекршили закон, у овом случају према породиљама и трудницама, саопштено је из Министарства.


Чим је лане указано на проблем обрачуна накнада за боловање за породиље, надлежни државни органи обећали су да ће се кроз измене Закона о финансијској подршци породици са децом он решити и одмах се кренуло са њиховим израдама. Формирана је Радна група за праћење и процењивање ефеката примене Закона, на чијем челу је Славица Ђукић Дејановић, министарка без порфтеља задужена за демографију и популациону политику, док су чланови представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Републичког завода за социјалну заштиту и Републичког завода за статистику.

Прошлог месеца је нацрт измена Закона о финансијској подршци породицама са децом упућен Министарству финсија на одобрење, након чега би требало да се нађу пред посланицима Скупштине Србије на усвајање. Сама ова процедура наговештава да се измене закона неће наћи пред посланицима пре јесени, а када ће ступити на снагу за сада само може да се нагађа.

Оно што се зна, а на основу информација које је протеклих недеља давало Министарство за рад, Радна група је на основу досадашњег рада и добијених података предложила могуће измене и допуне појединих одредаба Закона о финансијској подршци породицама с децом, а које су биле “у оквиру садашњих могућности буyетског система” и које би се примењивале од дана примене Закона о изменама и допунама овог законског прописа. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања изјавио је за “Новости” да су четири предлога измене припремљена и да ће ускоро бити пред посланицима парламента, али није желео да говори о детаљима.

Због новог начина обрачуна, труднице су протеклих месеци биле приморане да раде до поодмакле трудноће како би имале пун износ накнаде, док се неке мајке враћају на посао свега пар месеци после порођаја. Посебан проблем имају родитељи деце са инвалидитетом, који су принуђени да бирају између две накнаде : своје плате и накнаде за туђу негу и помоћ.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести