„ДНЕВНИК“ у Митровици: Прва школа у Србији на вези са астронаутима

 „Како је у свемиру? Шта се на земљи може видети из космоса? Коју планету бисте волели да посетите? Шта радите када се повредите? Да ли видите муње? Какву музику слушате? Шта радите када не можете да спавате?...“ само су нека од 20 питања која су ђаци виших разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Митровице поставили главнокомандујућем астронауту Луки Пармитану на Међународној свемирској станици, у којој је већ четврти пут.
1
Фото: Dnevnik.rs

Свако је имао прилику за једно питање, која су се смењивала брзо јер су ученици имали свега неколико минута, колико је било могуће да се успостави радио-веза.

Тренутно је у Међунардној свемирској станици шест астронаута, колико месеци су се и ђаци школе припремали за тај догађај. Стигли смо раније, у школи је владало велико узбуђење. Стигли су чак и малишани из вртића „Стоногица“ узраста од четири до шест година, које је највише занимало да ли у свемиру има ванземаљаца, поготово Лазара, Вука и Жељка, које су желели да сазнају и колико има астероида, како изгледа планета из свемира. Узбуђење деце прешло је и на родитеље, наставнике, новинаре, јер је то прва школа у Србији која је учествовала у пројекту „До Месеца и назад“ и имала прилику да прича с астронаутом. Догађају су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, као и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, који су дошли да деци дају подршку.

Фото: Dnevnik.rs

Италијан Лука био је добро расположен и шаљив и одговорио је на свако питање које су деца припремила, тако да је „мисија“ прошла успешно.

Везу са свемирском станицом омогућио је Клуб радио-аматера из Новог Сада и морали су Луку  да позову чак четири пута да би се пети пут, на олакшање свих присутних, јавио насмејан.

Порпаролка пројекта Драгана Богосављевић каже да је у Међународној свемирској станици тренутно шест астронаута, међу којима су и две жене, а с децом је разговарао главнокомандујући на Међународној свемирској станици Лука Пармитано.

– Изабрали смо 20 ученика који су Луки поставили свако по једно питање на енглеском језику, везано углавном за свакодневни живот – казала је Драгана Богосављевић. – Децу је занимало шта им је на дневном менију, шта раде када се повреде, колико је тешко бити горе у тој капсули, да ли имају жељу да посете неку планету, да ли им је лакше да узлете или слете. То су питања уобичајена за нас на Земљи, али свакако је астронаутима слика измењена с обзиром на то да су 400 километара изнад нас. Аустронаути се смењују, станица постоји већ 20 година, а жене су стигле недавно, док је Лука с осталим космонаутима горе већ неколико месеци.

Аустронаути се укључују и разговарају с ученицима широм света, међутим, школа у Сремској Митривици имала је среће да баш њихова астронаутска секција која учи о свемиру током целе године, прође на пројекту и омогући деци то искуство, које ће, по њиховим речима, памтити читав живот.

– Деца су се спремала за ово укључење од септембра до данашњег дана интензивно. Питања су била разна, али деца су изабрана тако што су без треме могла да поставе питање на енглеском језику. Међу ученицима су чланови секције „Мали астрономи“, као и других секција, и било нам је важно да буду различитих узраста од 11 до 14 година, односно ђаци од петог до осмог разреда, и да немају трему – рекла је Драгана Богдановић.

Ученица осмог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ Лара Николовски поставила је питање астронауту да ли је живот у свемиру тежак.

– Ја мислим да јесте, сигурна сам, јер доста ствари може да искрсне и не може све да буде под контролом – казала је Лара, која је у астрономској секцији, која, по њеним речима, има доста пројеката, а ово је свакако најважнији.


Страхиња о ванземаљцима

Осмогодишњи Страхиња, седмогодишњаци Матија и Урош су, костимирани у астронаута, ракету и ванземаљца, допринели да атмосфера на велики дан те сремске школе буде права. Страхиња нам је рекао да не зна да ли ванземљаци постоје јер није још откривено, али да ће питати астронаута Луку.


Ученик седмог разреда Доситеј Чулић рекао је да је за њега огромно узбуђење што ће причати с астронаутом.

– У почетку ми нису веровали, а и сам нисам веровао, мислио сам да нећемо успети и видим колико је све озбиљно – казао је Доситеј. – Такође, велика ми је част што сам изабран да причам с астронаутом. Шест месеци се спремамо за овај дан, а моје питање је гласило „Шта радите када се посечете“. Пармитано ми је одговорио да санирају повреду, као и да имају малу апотеку у станици. Током часова секције „Мали астрономи“ кроз забаву смо учили о планетама, астронаутима, свемиру, правили презентацију, али се и играли и дружили.


Међународна свемирска станица

Међународна свемирска станица је највећи вештачки сателит на којем људи бораве и баве се различитим истраживањима из области биологије, прате промене планета и космоса, тестирају нове материјале, рекли су ученици „Змајеве“ школе. Посаду од шест чланова чине два Руса, један Италијан, један Американац и две Американке.


Фото: Dnevnik.rs

Ученица шестог разреда Ена Боричић потврђује да су се дуго припремали, из викенда у викенд.

– Када сам другарима, родитељима и родбини причала за шта се спремамо у школи, нису ми баш много веровали, али добили смо прилику која је заиста невероватна – казала је Ена. – Мене је занимало коју би планету волели да посете и зашто, и добила сам одговор да је то Марс. Ја бих ипак волела да посетим Сатурн.

Ђаци виших разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Митровице поставили јуче свадесет питања главнокомандујућем астронауту Луки Пармитану на Међународној свемирској станици. Тренурно је у овој станици шест астронаута.

Ученицу шестог разреда Елену Требовац занимало је која је најудаљенија тачка на хоризонту, као и шта астронаути могу да виде око себе.

– Знам да углавном виде Земљу и црно око себе, јер нису толико близу другим планетама – каже Елена.

Директор ОШ „Јован Јовановић Змај“ Зоран Ђурић каже да је њихова школа тим пројектом показала да је школа за 21. век.


Ваздух, ветар и ћеркин загрљај

На питање деце шта му највише фали на Земљи, Лука Пармитано је одговорио: ваздух, ветар и људски загрљај, највише ћеркин. На остала питања је одговорио да би желео да посети Марс, као и да је уверен у то да ће неко од деце с којом је разговарао бити у прилици да то и учини. Пармитано је рекао и да, кад не може да заспи ноћу, ради што раде и сви на Земљи: слуша музику, коју сам бира, а на дневном менију му је оно што му спреме унапред, нема баш много бирања, па је на питање једне девојчице да ли горе једе сладолед, одговор био да тога нема, упркос томе што је Италијан.


– То је велика добит за наш град и нашу школу и захвалан сам деци и наставницима – истакао је Ђурић. – Трудићемо се да и с новим пројектима будемо у тренду са свим збивањима око нас.

Везу са свемирском станицом омогућио је Клуб радио-аматера из Новог Сада и морали су Луку  да позову чак четири пута да би се пети пут, на олакшање свих присутних, јавио насмејан

Астронаута Луку сва деца су поздравила углас, и сигурно да ће разговор с астронаутом памтити заувек, а ко зна, можда се једног дана и сами отисну у свемир.

Маша Стакић

Фото: Радивој Хаџић

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести