Матрикс метода наших хомеопата изазвала пажњу у свету

Двоје новосадских доктора хомеопата, др Стојан Примовић и др Мирјана Живанов, недавно су у Лондону учествовали на Међународном хомеопатском конгресу.
Dr Stojan Primović i dr Mirjana Živanov  Foto: Privatna arhiva
Фото: Др Стојан Примовић и др Мирјана Живанов  Фото: Приватна архива

Др Живанов је тада хомеопатском свету представила матрикс методу, чији је идејни творац. Конгрес је организовао лондонски колеџ NSN на челу са доктором Шаши Мохан Шармом и под патронатом Чарлса Танкарда Ханемана, потомка оснивача хомеопатије Самуела Ханемана.

- Имала сам част да примим награду за допринос развоју и промоцији хомеопатије “Звезда хомеопатије”, али и да представим практичну примену матрикс методе, коју сам развила заједно с колегама др Стојаном Примовићем и др Андреасом Келеменом и с којима свакодневно унапређујем методу - каже др Живанов која је завршила је стоматологију на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду, као и Примовић, а касније и Хомеопатски факултет у Лондону. Више од 15 година ово двоје баве се хомеопатијом.

- Друштвене мреже пружиле су ми прилику да успоставим контакт и с индијским хомеопатама, након чега се комуникација проширила и на друге људе у Индији и Пакистану, којима сам пружала помоћ као лекар кроз хуманитарни рад- каже др Живанов, која је са двојицом колега аутор књига “Матрикс метода с тетракстис моделом у хомеопатији” и “Отварање тајних врата с матриксом и тетрактисом у хомеопатији”, објављеним на енглеском језику прошле године, које је издао највећи издавач хомеопатских књига на свету Bchain. Живанов појашњава да се матрикс метода развила из практичног рада с пацијентима и помаже при одређивању лека, тако што омогућава да се спозна сама суштина бића које се лечи, разумевајући првенствено речи које пацијент користи и којима изражава мисли, емоције и телесне проблеме.


Повезали хомеопатију, биохемију, психијатрију

- Први пут смо повезали хомеопатију која је индивидуално процењивала пацијента, сваки случај је рађен понаособ и сваки хомеопата морао да гради сопствено разумевање стања пацијента. Искористили смо свет науке и савремена истраживања из поља биохемије, фармаколошке неурологије, клиничке психијатрије - истиче Примовић. - Иако су лекови остали исти, приступ објективизацији онога што добијамо од пацијента унапређен је у великој мери.


- Иако је наша метода потпуно нова, она се ослања на основне принципе класичне хомеопатије и учења Самуела Ханемана - истиче Живанов. Према овој методи, прво се даје симилимум, односно лек за душу, тврди Живанов, како би се ојачала човекова енергија и снага, а потом се отворе наредне теме, тачније проблеми.

- Затим пратимо симптоме и дајемо наредне лекове. Такозвани последични лек лечи симптоме настале наслеђивањем од родитеља, предака или стечене током живота од прљаве воде, хране, стреса, лоших услова живота - каже Стојан Примовић, који истиче да је хомеопатија већ 15 година призната као официјална метода лечења у медицини.

Хомеопатија је превентива, тврди Живанов, да се касније не би појавиле неке теже болести у животу, док Примовић додаје да хомеопатска терапија промовише и усавршава имунолошки систем. Живанов истиче да се матрикс метода која се развила из практичног рада с пацијентима, помаже у одређивању хомеопатског лека тако што омогућава да се спозна сама суштина бића које се лечи.

- Лек одређујемо највише на основу речи које пацијент користи док разговарамо, јер речима пацијент исказује мисли, емоције и телесне сензације. Зато је матрикс метода добра, јер даје увид у саму суштину бића и унапређује рад хомеопате у великој мери - каже др Живанов.

        М. Стакић

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести