Трудница примала 26.000, а шефу уплаћивала 30.000 динара

Док је била трудна, Снежана Пешовић из Београда је од послодавца примала плату 26.000 динара, а њему уплаћивала 30.000 динара месечно.
t
Фото: Youtube Printscreen

И то је тек део проблема. Послодавац јој је остао дужан три плате и доприносе за месец дана.

Прича Снежане Пешовић пркоси здравом разуму. Она је мајка деветомесечне бебе. Од 2007. године радила је непријављена. Када је остала у другом стању, здравствена књижица била јој је неопходна. Послодавац је пристао да је пријави, али услов је био да она њему даје новац за доприносе.

Иако му је дала 104.000 динара, он јој доприносе није уплатио. Има бебу од девет месеци и готово да нема од чега да живи.

"Пријављена сам на плату од 35.000. Доприноси износе 21.342 динара и све сносим ја. То је био један од услова да ме газда пријави", каже Снежана Пешовић.

Уз уговор о раду, наводи, морала је да потпише и бланко уговор о отказу.

"Бланко папир, без имена фирме, без печата и без потписа. На предњој страни је написано да потпишем четири примерка и на дну стоји мој потпис", објашњава мајка деветомесечне девојчице.

Каже да је била у петом месецу трудноће и да није имала избора.

"Нисам имала право ни на слободан дан ни на плаћени годишњи одмор. За сваку смену, када бих изостала, морала сам да платим колегиници да ме замени", прича Снежана.

Тврди да је новац давала и послодавцу. Њена званична плата била је 35.000 динара. Од тога је за доприносе послодавцу давала 21.000. Тако је било до тренутка када је због трудноће могла да ради свега пола месеца. Од тада, њена плата је износила око 26.000 динара, а газди је од тог новца давала 9.000, као разлику до плате на коју је била пријављена.

Када се подвуче црта на крају месеца, она је од послодавца добијала 26.000 динара, а њему исплаћивала 30.000.

Новинарка РТС-а није успела да дође до власника приватне фирме из Винче.

Из Центра за маме наводе да је понашање послодавца недопустиво и кажњиво.

"Такво поступање је кажњиво, али само ако се пријави. Не постоји нико ко зна пословну ситуацију некога, од те особе саме", истиче директорка Центра за маме Јована Ружичић.

Снежана је послодавца пријављивала више пута. И док је радила непријављена и док је била на породиљском. Тврди да од инспекције није добила никакав одговор. На последњу пријаву, добила је информацију да је покренут прекршајни поступак.

Новинарка РТС-а слала је Инспекцији рада и ресорном министарству пет пута захтеве за саговорника или одговоре. После 20 дана чекања, одговор није стигао.

Заштитник грађана наводи да за овакав случај још није чуо.

"Такав случај заиста нисмо видели. Имали смо велики број пријављених злоупотреба где смо могли да реагујемо, али овакав случај не", наглашава заштитник грађана Зоран Пашалић.

Додаје да је проблем трудница и породиља горући и да прекршајна пријава инспекције најчешће није довољна.

"Инспекција рада свакако треба да интервенише, али се поставља питање да ли је прекршајни поступак једини који треба да се води или је потребно осврнути се и на друге поступке који имају много веће дејство, као што је кривични поступак", истиче Пашалић.

Према важећим законима, Снежани Пешовић остаје једино да сама поднесе кривичну пријаву против послодавца, а то кошта око 3.000 динара уз таксу од 6.000. Њена месечна примања су 10.000 динара.

Између тужбе и хране за бебу, бира ово друго.

(РТС)

Vito Raski
31.07.2019 • 17:10
O,o,o, grdne zalosti! Pitam se, da li je Srbija prva drzava u svetu ovakvih "demokratskih" principa, da gazde, umesto da pomazu majke i decu, oni zahtevaju da majke i deca njima pomazu, kako bi postali jos nezajazljiviji u svojim pohlepnim nadgornjavanjima, kako bi pokazali svoju "moc" u prezrenoj nemoci?! I dok se politicari "strogo" zauzimaju za poboljsanje stanja trudnica i ostrvarenih majki, kako bi se poboljsao negativni prirastaj stanovnistva, dotle "gazde" rade onako kako im se prohte iliti onako kako im "dozvoljavaju" zakonski propisi. Zaista, zaista vam kazem, da posrnuloj Srbiji moze pomoci SAMO CVRSTA RUKA, koja zna da udari, po glavi, sve one koji se kabadahijski ponasaju, ne mareci za bilo koga sem za svoja uzivanja u maltretiranju, na (u tekstu) nacin: zena, dece pa i nemocnih ljudi. Ovo je samo jos jedan dokaz, da je nasa uzrecica: Da je batina izasla iz raja - koja ne vazi samo za decu, vec i za sve bogohulnike i sve one koji nipodastavaju ostale saplemenike, smatrajuci ih nizim i bevrednim humanoidnim bicima, time sto se prema njima ophode na sve one nacine koji nisu dostojni ISTINSKI LJUBAZNOG I DRUZELJUBIVOG DOMACINA, a pre svega COVEKA, koji vise uvazava molbe ocajnika od nadobudnosti samoljubaca. Zaista sam zgrozen ovakvim postupcima pojedinih "ljudi", kojima nista nije sveto, i nista ne prdstavlja vrednost ovoga sveta, sem njihove brutalne bogohulnosti. A ovo postupanje prema ZENI A IZ TO I OSTVARENOJ MAJCI, JE (za mene) VISE OD SVAKOG COVECANSKOG POSTUPANJA, pa ako hocete i BOGOHULJENJA. Jer, kako sve ovo drugacije razumeti?
EUR/RSD 117.3271
Најновије вести