ТУ ЈЕ, НИЈЕ НЕСТАЛА Корона и даље хара Србијом ЕВО У ШТА ЈЕ МУТИРАЛА И КОЈИ СУ СИМПТОМИ

Иако је у последњих седам дана број оболелих од корона вируса у благом паду, актуелни сој „ерис“ не показује знаке великог попуштања.
korona pix
Фото: Pixabay.com

Према недељном извештају, вирус је дијагностикован код 3.862 људи од 18.483 тестираних, за разлику од прошле недеље, када је број заражених на недељном нивоу био 4.378 од 20.238 тестираних.

Тренутно је актуелан сој "ерис", а како објашњавају лекари, симптоми се не разликују пуно од претходног соја, те свакако треба мировати и узимати адекватну терапију.

- Актуелна ситуација са ковид-19 пандемијом своди се на појаву појединачних случајева, при чему већина одлази на такозвану кућну "самоизолацију", а ретки пацијенти захтевају болничко лечење за које у клиници имамо оформљену изолациону јединицу где тренутно борави 10 болесника, каже за Телеграф, пуковник др Петар Ћурчић, начелник одељења на Клиници за инфективне и тропске болести ВМА.

Клиничку слику ковид-19  инфекције код већине оболелих одликује такозвани "синдром прехладе", који подразумева блаже повишење телесне температуре,запушеност носних ходника, гушобољу, често сув кашаљ, ређе са искашљавањем и боловима у грудном кошу при дисању, боловима у мишићима и зглобовима - објашњава инфектолог.

Мутације вируса су присутне, те је и корона од свој појаве до данас променила неколико облика, при чему је делта сој био најагресивнији. Од омикрона па до данас клиничке слике постале су лакше, те нема бојазни да ће и нека наредна мутација правити проблем.

- Ковид-19 као и други вируси имају склоност ка мутацији, односно променама сопствене структуре које им служе да преживе деловање спољашњих, по њих штетних фатора околине, као и одбрамбених механизама домаћина, у овом случају инфицираног човека. Актуелни сој ковида је "Ерис" који у пракси у већини случајева изазива поменути "синдром прехладе". За очекивати је да се у будућности јављају нови сојеви и да ћемо морати да се навикнемо на живот са ковидом - објашњава инфектолог.

Корона као сезонски грип

Прогноза пандемије ковид -19 је незахвална највероватније ће се завршити сталним присуством вируса у хуманој популацији, могуће је да ће се понашати као вирус сезонског грипа, објашњава наш саговорник.

- Свакако саветујем вакцинацију против ковид-19 вируса, посебно због слабог обухвата опште популације вакцинацијом која је спроведена у претходне три и по године ( по неким подацима само око 56% становништва) а што има за последицу недостатак општег имунитета на нивоу земље.

Вакцине против ковид-19 и против инфлуенце (грипа) свакако препоручујем и то јасно дефинисаним групама од стране Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", уз напомену да се могу давати истовремено или у размаку од 28 дана, при чему процену и вођење вакцинације за сваког појединачно врши одговорни лекар, првенствено епидемиолог. Неке од наведених група су здравствени радници, труднице, особе старије од 65 односно 74 године, млађи од 65 година са тежим хроничним болестима, особе са стеченим или урођеним дефицитом имунитета, онколошки болесници, трансплантирани, корисници геронтолошких центара и социјално-здравствених установа - поручује пуковник др Петар Ћурчић, начелник одељења на Клиници за инфективне и тропске болести ВМА.

Телеграф

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести