У Осаки од октобра Центар за српски језик и културу

БЕОГРАД: Након универзитета у Бакуу (Азербејџан) и Нижњем Новгороду (Русија), на Универзитету у Осаки (Јапан) биће отворен 1. октобра Центар за српски језик и културу, а разматрају се и Казахстан, Турска и Кина.
e
Фото: pixabay.com

Декан Филолошког факултета у Београду проф. др Љиљана Марковић каже да су разговарали са представницима Универзитета друштвених наука у Анкари око отварања истог центра што би био први центар за српски језик и културу у Турској.

"Радимо и на Казахстану, а и Унивезитет у Хангџоу, чија је делегација пре две недеље била у Београду, жели да отвори центар за српски језик. Читав Пут свиле као кичма савременог света, где се одвијају цивилизацијски помаци, нама је у фокусу. Ми смо земља на Путу свиле, увек смо били уз кичму цивилизације, ту су се сусретала знања истока и запада", рекла је Марковић Тањугу.

Истиче да се труде да направе помаке у представљању српског језика свету, као и да много раде на афирмацији српског језика за странце.

Српски језик на Филолошком факултету у Београду изучава више од 100 студената, од тога десетак је на мастеру и српски језик је, према речима Марковић, врло тражен нарочито у Кини те делегације кинеских универзитета бар једном месечно долазе у Београд.

"У yавршној су фази припреме четворогдишњег студијског програма за српски језик као страни. Већ имамо акредитован мастер програм српског језика као страног који представља нашу базу за обезбеђивање квалитетних лектора за српски језик у свету. Људи који заврше било који факултет друштвених наука или наш факултет, могу да се упишу на мастер програм за српски језик као страни и постају квалификовани лектори предавачи српског језика широм света", објашњава Марковић и додаје да Кинези чак траже седмогодишње програме.

Филолошки факултет организује две летње школе српског језика и културе, у јулу и септембру, а сваку похађа између 40 и 60 страних студената, а разматра се и успостављање зимске школе.

Размена постоји и када су у питању професори, те је тако само у јуну Филолошки факултет имао троје гостујућих професора са универзитета у САД, Турске и Хаваја.

"Нас факултет је Универзитет државе Хаваји у Маноји прогласио за свог страног партнера у глобалном програму докторских студија. Веома смо признати у свету. Многи од нас смо гостујући професори што је почаст, јер много значи када сте гостујући професор на Унивезитету у Осаки, који спада међу првих двадесетак унивезитета на Шангајској листи. Та међународна повезаност може бити начин да напредујемо", истакла је Марковић.

Деканка наглашава да, иако је Србија по броју становника мала земља, она је одувек научном свету била врло занимљива и важна, а српски универзитети изузетно цењени.

"Пре постојања Шангајске листе и других листа рангирања, нас су јапански унивезитети ценили као један од 10 најбољих светских унивезитета. Наши професори предају на водећим светским унивезитетима широм САД, на Оксфорду и Кембриџу. Имамо фантастичну сарадњу са 17 јапанских и десетак кинеских водећих унивезитета. Морамо схватити да смо интересантни и важни, можда не у економском смислу, али јесмо свакако у цивилизацијском смислу", рекла је Марковић.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести