Весић: Београд изричито против полицијског часа

БЕОГРАД: Град Београд је изричито против увођења полицијског часа, поручио је заменик градоначелника Горан Весић који сматра да би уместо тога требало да се строго поштују постојеће епидемиолошке мере.
v
Фото: Tanjug/Beoinfo (Predrag Mitić)

Весић је рекао да у Београду постоји нулта толеранција за све који организују журке и крше епидемиолошке мере и на тај начин излажу грађане ширењу заразе.

Али, нећемо допустити и не можемо да се сложимо са тим да се уводе нулта толеранција на живот, а то би се догодило уколико би био прихваћен предлог о увођењу полицијског часа, односно да седам или 10 дана у Београду и Србији ништа не ради, рекао је.

Навео је да је прошли викенд показао да, уколико се радно време угоститељских објеката и тржних центара ограничи до 14 сати, настаје прави "стампедо" у тим објектима и да исти број људи борави на истом простору у краћем временском периоду.

Потпуно је логично и нормално да се боравак људи на тим местима распореди током читавог дана и да се строго поштују епидемиолошке мере у ресторанима и на сваком другом месту, али и да се кажњавају они који организују журке што се већ дешава јер су неки већ оптужени, а против неких су покренуте кривичне пријаве, рекао је Весић.

Истакао је да би одлука да се све затвори била погубна по мале, породичне фирме и додао да нико не размишља о томе какве би последице таква одлука имала по ментално здравље становништва.

Зато је Град Београд изричито против такве одлуке. Сматрамо је потпуно непотребном и да чак не доприноси томе да се смањи број заражених, што показују и примери из других држава попут Немачке и САД, рекао је Весић.

Како је додао, уместо да народ плашимо полицијским часом требало би да се сконцентришемо на то како да спроведемо постојеће епидемиолошке мере.

Како да се чувамо тамо где се ради и на тај начин, омогућавајући људима да раде, а чувајући здравље, изађемо из ове кризе, рекао је Весић и додао да је све друго уперено против економије и интереса града.

Навео је да свака најава о затварању доводи до ситуације да људи мењају своје навике и почну да стварају залихе што, додао је, није одговорно.

Одговорно је да спроводимо постојеће мере. Београд ће само иза тога стати и никада нећу гласати за одлуку која подржава било какве нове рестрикције, истакао је Весић.

Набавка за куповину 100 зглобних аутобуса на гас

Заменик градоначелника Београда најавио је да ће бити расписана набавка за куповину 100 зглобних аутобуса на гас.

У ово време следеће године имаћемо те аутобусе на улицама престонице, рекао је Весић.

Подсетио је да је стратегија града Београда за смањење загађења подразумева да до 2030. годне у јавном превозу престонице више не буде ниједно возило које користи дизел гориво, односно да сва возила буду еколошки прихватљива.

Наредних пет година куповаћемо сваке године још по 100 аутобуса, тако да ћемо до 2027. године имати 600 возила на гас, рекао је Весић.

Навео је да ће 2028. године почети да саобраћа прва линија београдског метроа, док ће 2030. године и друга линија бити у функцији и додао да тада више у Београду нећемо имати ниједно возило градског превоза које не користи еколошко прихватљиво гориво, односно нема погон који је еколошки прихватљив.

Колико је то значајно може се, каже, видети на примеру Париза који је себи поставио циљ да до 2025. има сва возила јавног превоза која су еколошки прихватљива.

Београд ће само пет година после Париза постићи исти циљ што је сјајна ствар за све грађане престонице, рекао је Весић.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести