Акције на азијским берзама порасле, на Вол Стриту пале

ХОНГ КОНГ/ЊУЈОПРК: Акције на азијским берзама су се опоравиле данас након стрмоглавог пада на претходној сесији, јер су вести о снажном економском расту САД-а и импресивној заради Епла делом неутралисале песимизам изазван најавом агресивнијег пооштравања монетарне политике Федералних резерви (ФЕД).
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

На Вол Стриту су, међутим, цене акција пале током ноћашњег трговања након првобитног солидног раста на отварању берзе, пошто су инвеститори балансирали између позитивних економских вести, с једне стране, и мешовитих пословних извештаја компанија, геополитичких тензија и процена о стопи повећања америчких камата, с друге стране, преноси Ројтерс.

Америчке берзе су на почетку трговања у четвртак кренуле узлазном путањом када је Министарство трговине објавило да је у четвртом кварталу 2021. привреда САД порасла за 6,9 одсто, најбржим темпом у скоро четири деценије. Сва три главна индекса Њујоршке берзе су касније направила заокрет и закључила трговање у минусу, јер су инвеститори процењивали у којој би мери снажан економски раст могао да утиче на размишљања ФЕД-а о проценту повећања камата.

На данашњем азијском трговању, цене фјучерс уговора за америчке акције листиране на Насдак берзи су ојачале за 0,77 посто, док су акције у индексној корпи S&P 500 е-мини напредовале за 0,48 процената, након објаве рекордних финансијских резулата Епла у празничном тромесечју.

Амерички технолошки див је саопштио да је у периоду октобар-децембар, односно у првом тромесечју компанијске 2022. фискалне године, остварио приход од 123,9 милијарди долара, највећи у историји компаније, и профит од 34,6 милијарди долара, који је такође рекордан. Акције Епла су скочиле преко 5,0 процената на трговању после радног времена Вол Стрита.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, порастао је за 0,4 посто након јучерашњег суноврата од 2,26 процената, а у досадашњем току месеца бележи негативан резултат од 5,1 одсто.

Јапански берзански индекс Никеи је узлетео данас за 2,25 посто, опорављајући се од 14-недељног минимума забележеног на затварању у четвртак, док су аустралијске акције порасле за 2,19 процената.

Позитиван тренд забележен је и на кинеским берзама, пошто су државни медији и некретнински фондови подстакли тржишно расположење уочи празника Лунарне нове године следеће недеље. Референтни индекс Шангај Композит је порастао за 0,43 посто, а Шенжен Композит за 0,97 процената.

Насупрот томе, хонгконшки Ханг Сенг је потонуо за 0,71 проценат, повучен падом технолошког и финансијског индекса од 0,71, односно 0,94 посто, респективно.

У Европи, пан-регионални индекс фјучерс уговора за акције ЕуроСтокс 50 ојачао је јутрос за 0,14 одсто, а лондонски ФТСЕ за 0,34 процента.

На валутним тржиштима, могуће брже или веће повећање каматних стопа у САД погурало је долар навише, тако да је америчка валута на путу да забележи најбољу тговачку седмицу у последњих седам месеци. Долар је ојачао за 0,08 процената у односу на јен на 115,43 јена.

Што се тиче робних берзи, цена америчке WTI нафте је порасла за 0,52 одсто на 87,06 долара за барел, а европска Брент нафта је поскупела на 89,7 долара за барел.

Раст тензија између Русије и Украјине допринео је скоку цена нафте на седмогодишњи максимум раније ове недеље.

Злато се такође тргује по нешто вишој цени, од 1.797,65 долара по унци на спот тржишту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести